Europski parlament želi slomiti Google: Izglasali razdvajanje tražilice od drugih servisa

Foto: Hina

EUROPSKI parlament u četvrtak je glasao za razdvajanje Googlea, ponudivši tako simboličan odgovor na dugogodišnje optužbe da internetski div favorizira vlastite servise prilikom prikazivanja rezultata putem svoje tražilice.

Političari nemaju zakonsku osnovu da provedu razdvajanje, no glasanje šalje jasnu poruku europskim regulatorima da ne smiju tolerirati monopol tvrtke.

Konačnu odluku o sudbini Googlea unutar EU donijeti će europska povjerenica za konkurentnost Margrethe Vestager koja je naslijedila tužbu googleovih rivala iz 2010. godine.

Google drži oko 90 posto tržišnog udjela u Europi, a njegovi konkurenti su zatražili istragu zbog načina na koji tražilica koristi monopol kako bi promovirala vlastite servise. Zatražena je i ocjena prakse u kojoj Google kopira dio sadržaja s drugih stranica te ih nudi unutar svojih aplikacija.

>Najveći njemački izdavač odustao od sukoba s Googlom nakon pada prometa na portalima od 40 posto

EU je propitkivao i "ekskluzivno pravo" Googlea da prodaje oglase povezane s upitima korisnika, odnosno restrikcije za oglašivače koji svoje kampanje nude konkurentnim tražilicama.

Europski zastupnici su od Komisije zatražili da tražilicu odvoji od drugih komercijalnih servisa u ponudi Googlea, a rezolucija je usvojena s 384 glasa za i samo 174 glasa protiv.

"Mi smo željeli poslati snažan signal Europskoj komisiji, ali i tvrtkama u SAD-u," rekao je belgijski zastupnik, socijalist Marc Tarabella.

Europska komisija nikad nije donijela odluku kojom traži da se podijeli neka kompanija, a mnogi vjeruju da to neće učiniti ni sada, piše BBC.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.