Europol poziva na borbu protiv trgovine ljudima: 61 posto žrtava su žene

Ilustracija: Shutterstock

TRGOVINA ljudima je globalni problem, "zločinačka industrija" koja pogađa živote milijuna djece, žena i muškaraca širom svijeta kao tip modernog ropstva, i to je pojava protiv koje se treba boriti svim snagama, priopćio je u srijedu Europol povodom prvog UN-ovog Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

"Danas, Europol podupire prvi Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima, dok UN poziva na podizanje svijesti o stanju žrtava trgovine ljudima te poboljšanu koordinaciju napora kako bi se stalo na kraj uključenim kriminalnim skupinama", kaže se u priopćenju Europola. Dok je najpoznatija forma trgovine ljudima seksualno iskorištavanje, u Europskoj uniji sve je veći problem velik broj slučajeva osoba koje prisilno moraju krasti, varati ili prositi. Najveći problem je trgovina djecom, a najosjetljivija su kategorija mlade žene.

61 posto žrtava trgovine ljudima su žene


"Trgovina djecom posebno je osjetljiv problem budući da pogađa najosjetljivije u društvu... U najvećoj su opasnosti djeca beskućnici, siročad te djeca iz obitelji u kojima je zabilježeno nasilje", kaže Europol, europski policijski ured. Šezdeset i jedan posto žrtava prijavljenih Europolu su žene, 26 posto muškarci a 13 posto djeca. Osobito su pogođene mlade žene ispod 18 godina.

Iako su današnja iznimno razvijena informacijska tehnologija, povećana mobilnost te povezanost cijelog svijeta donijele mnoge koristi društvu, one nose i "crnu stranu". "Sve veća sloboda kretanja i putovanja, niske cijene međunarodnog prijevoza i globalne komunikacijske veze, u kombinaciji s ranije nepristupačnim mogućnostima rada u inozemstvu - sve su to čimbenici koji olakšavaju trgovinu ljudima koji prije toga nisu pripadali osjetljivim skupinama.. Zajednički nazivnik svim žrtvama je da su prevareni, obično obećanjem obrazovanja, zapošljavanja, dobrih radnih uvjeta, plaća koje nemaju - općenito boljom kvalitetom života", upozorava Europol.

"Trgovina ljudima nije samo kršenje ljudskih prava već i lukrativni posao za trgovce", kaže Rob Wainwright, direktor Europola koji naglašava da treba bolje razumjeti prirodu zločina i imati proaktivni pristup. Ključni element u borbi protiv trgovine ljudima je razmjena obavještajnih podataka i informacija među zemljama. "Sofisticirane službe za analizu obavještajnih podataka mogu proširiti istrage izvan granica kako bi se na kraju identificirale šire i povezane mreže trgovaca ljudima".

"Ovaj prvi Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima poziv je na akciju kako bi se stalo na kraj zločinima i dala nada žrtvama, koje često žive neprepoznate među nama... Pozivam sve zemlje da ratificiraju i u potpunosti provedu UN-ovu Konvenciju protiv transnacionalnog organiziranog kriminala i Protokol o trgovini ljudima", kaže u svojoj poruci glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Međutim, stvari bi se trebale pokušati suzbiti u korijenu, kaže on. "Ekstremno siromaštvo, nejednakost i nedostatak obrazovanja i mogućnosti stvaraju osjetljivost koju trgovci ljudima iskorištavaju. U konačnici, najbolja zaštita je ubrzati razvoj za sve", dodaje on.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.