EU godišnje gubi 200 milijardi eura zbog poreznih prijevara

 Foto: scx.hu

EUROPSKA UNIJA svake godine gubi oko 200 milijardi eura poreznih prihoda zbog prijevara i greški, priopćila je danas Europska komisija.

"Iznos poreza na dodanu vrijednost (PDV) koji nam izmakne je neprihvatljiv, pogotovo s obzirom na to kakav bi utjecaj taj novac imalo na jačanje javnih financija", rekao je povjerenik EU za poreznu politiku Algirdas Šemeta.
 
Prema istraživanju Komisije koja obuhvaća 26 od trenutnih 28 članica EU, čak 193 milijarde eura izmakle su poreznim vlastima u 2011.
 
Gubici su najveći u najvećim i najbogatijim gospodarstvima: 36,1 milijarda u Italiji, 32 milijarde u Francuskoj i 27 milijardi u Njemačkoj.
 
Međutim kao postotak ukupnog bruto domaćeg proizvoda, razlika između očekivanog PDV-a i zaista prikupljenog najveća je u siromašnim zemljama na istoku Europe, pa je taj iznos iznosio osam posto u Rumunjskoj i 4,5 posto u Grčkoj. Usporedbe radi, ta stopa u Njemačkoj iznosi oko jedan posto BDP-a.
 
Opterećene dužničkim problemima, vlade se okreću podizanju PDV-a kao načinu za povećanje javnih prihoda. Sama birokracija EU dijelom se financira iz PDV-a prikupljenog na nacionalnoj razini, tako da izgubljeni prihodi u zemljama članicama znače i manje novca za Bruxelles.
 
U izvještaju Komisije se navodi da su najveći razlog gubitaka porezne prijevare, koje čine oko dvije trećine izgubljenih prihoda. Kašnjenje s plaćanjem, bankroti i administrativne pogreške također imaju značajnu ulogu, kao i ekonomski uvjeti, budući da postoji veza između rasta nezaposlenosti i širenja jaza između očekivanih i ostvarenih prihoda od PDV-a.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.