Dražin povjerenik preživio dva mandata HDZ-ove vlasti u splitskoj bolnici, sa zida Radiologije skinuo ga - SDP!

Foto: Arhiva

AFERA u splitskoj bolnici! Slobodnoj Dalmaciji užasnut se javio branitelj koji je na Zavodu za radiologiju spazio sliku Jakše Račića, bivšeg gradonačelnika Splita koji je 1943. godine glavom platio pripadnost četničkom pokretu. Napis je potaknuo na akciju SDP-ovog sanacijskog upravitelja dr. Kolju Poljaka, koji je Račića smjesta uklonio sa zida.

Dr. Poljak: Slika visi od 2002. godine...

"Slika je tu od 2002. godine. Stavio ju je predstojnik Zavoda za radiologiju dr. Stipan Janković kada se slavila dvadeseta obljetnica rada. Bio je veliki kongres, izložena su dva eksponata. Jedan rendgen i ta slika. Ja se stvarno nisam nešto zanimao, ali sada ćemo sliku pogledati i ja je ne namjeravam vraćati na zid. Račić je stavljen jer je bio prvi radiolog u Splitu. Nije mi bio poznat njegov politički rad, ali evo vidim na internetu da je bio i gradonačelnik Splita i da je pošumljavao Marjan", kazao nam je dr. Poljak.

Dr. Marasović: U četničkom pokretu nisu bili samo Srbi

Što kaže dr. Duje Marasović, HDZ-ov saborski zastupnik i šef bolnice u dva mandata? Čitatelji Indexa sjetit će se Marasovićeve intervencije s Isusom i platnom koje je sakrilo partizane na velikom muralu Joke Kneževića. Naprosto se čini nevjerojatnim da je četnički povjerenik za Split uspio preživjeti osam godina Duje Marasovića na čelu splitske bolnice.

"Ja o toj slici ništa nisam znao. A da sam znao da visi tamo neki četnički vojvoda, naravno da bih je odmah skinuo. Ljudi griješe kada misle da su u četničkom pokretu bili isključivo Srbi. Bilo je Hrvata, a i drugih nacionalnosti. I ovdje kod nas u Splitu, po Kaštelima, otocima. Po meni, za sve trebamo primjenjivati isti aršin i tada ne bi bilo podjela u narodu. Da se mene pita, ne bi ni Tito imao pravo na ulicu i trg. A ima i jedno i drugo, i slike mu vise", kazao nam je Marasović. 

Dr. Janković: Politički je zastranio, ali nije bio četnik

Dr. Janković smatra, pak, da nije bilo razloga da se išta dira. Slika Jakše Račića postavljena je, naime, zbog njegovih medicinskih zasluga, a ne radi promocije njegovog političkog rada, pojasnio nam je dr. Janković.

"Slavili smo te 2002. godine 100 godina radiologije u Splitu i 20 godina Zavoda. Pripremio sam monografiju, a Račić je bio, dakako, nezaobilazan. Doktorirao je u Innsbrucku 1901. godine. 1902. godine završio je tečaj radiologije te je u Split doveo prvi aparat. Radio je u bolnici, obavljao besplatne preglede za građane, postao je gradonačelnik i pošumio Marjan, zasadio stabla, napravio puteve. Istina je da je politički zastranio, ali nije bio četnik. Partizani su ga zaklali na kućnom pragu 1943. godine i ukrali mu dva aparata. To je cijela istina, a povijest se ne može falsificirati. Ja Račića sa zida ne bih skinuo. Ovo je puštanje duhova iz boca", kazao nam je dr. Janković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.