Dr. Duje u sto problema: Šef kirurgije zove ministra zbog angio sale, u kvaru i magnetna rezonanca!

POSLJEDNJIH dana vrlo je živo u splitskoj bolnici. Ravnatelja dr. Duju Marasovića neugodno je iznenadio apel šefa Kirurgije Vedrana Radonića, koji se na naslovnici Slobodne Dalmacije požalio da već osam mjeseci nemaju digitalni substrakcijski angiografski uređaj ili angio salu. Radonić u pomoć zove ministra, nevjerojatno mu je u kakvoj se situaciji nalaze. 

Dr. Dado nasapunjao dr. Duji

Dr. Duji svakako nije trebala ovakva reklama. Tvrdi kako je struka odlučila da se ide u nabavku novog uređaja vrijednog šest milijuna kuna, a ne popravlja stari Shimadzu nabavljen 2007. godine, premda je popravak procijenjen na relativno skromnih 1,2 milijun kuna. Splitska bolnica uputila je zahtjev Ministarstvu zdravstva dok ga je još vodio dr. Darko Milinović, no bez uspjeha. Izbori su prošli, a splitska bolnica novi aparat nije dočekala. 

Sad, kada je stvar pukla na naslovnici, dr. Duje naložio je da se stari aparat ipak popravi. Još ne zna što će s Radonićem, premda nije tajna da je prilično ljut što ga je šef Kirurgije ovako zaobišao. Ispada kao da je on kriv za to što nemaju angio salu, a problem je ispao jer dr. Dado nije našao sredstva da osigura novi uređaj. 

Shimadzu više u kvaru, nego što je radio

Istup dr. Radonića nije se svidio ni Marijanu Cesariku, novom SDP-ovom šefu Upravnog vijeća KBC-a Split. Smatra da se problemi ne rješavaju kroz javne istupe te da KBC Split ima svoj menadžment koji brine o takvim stvarima. Ovako se stvara nepovjerenje u zdravstveni sustav, a to nikako nije dobro, drži Cesarik.

"Aparat je nabavljen 2007. godine i više je bio u kvaru, nego što je radio. Prošle godine se definitivno pokvario, ravnateljstvo bolnice dalo je zahtjev Ministarstvu da se nabavi novi uređaj, ali to nije napravljeno. Ovo ne samo da je kostur iz ormara, ovo je i kukavičje jaje koje nam je ostavila stara vlast, a nažalost nije jedino", požalio nam se Cesarik. 

Sada će krenuti u postupak javne nabave, a to ne ide brzo. Jedan od problema je bio i to što zastupnik Shimadzua nije mogao garantirati da će stari uređaj proraditi ako se i plati 1,2 milijuna kuna za popravak. Sada će i taj Shimadzu opet moći konkurirati u javnoj nabavi koja će se raspisati kako bi se što prije riješio ovaj problem, sa žaljenjem je konstatirao Cesarik.

Iscurio helij, dr. Duje se bori da spasi magnetno polje

Angio sala, nažalost, nije jedino što je dr. Duji izazvalo glavobolju. Prošlog je tjedna, naime, otkazala i magnetna rezonanca na Firulama. Jedan inženjer radiologije pritisnuo je crveni "botun" na kojem piše "emergency" i aparat je ispustio helij, otkrio nam je Marasović. Još se ne zna što će biti s radiologom koji je ispustio helij, dr. Duje stvar je htio po hitnoj proceduri riješiti, no slučaj je došao na Stručno vijeće na kojem, kako čujemo, nije nedostajalo žučnih tonova. Marasovića su napali da uređaj ne radi, on se, pak, branio da ne može sam popravljati s "kacavidom" u rukama, već treba čekati inženjere Siemensa iz Njemačke, koji bi trebali napuniti helij i možda zavrnuti još koji šaraf ili promijeniti generator. 

Dr. Duje poziva na strpljenje, kaže kako ima još jedna rezonanca na Križinama. Ova na Firulama bi se trebala popraviti za dva do tri tjedna, no problem je što se radi o trci s vremenom. Ne popravi li dr. Duje spravu na vrijeme, nestat će elektro-magnetno polje pa onda treba kupovati novo, a ne popravljati staro. Marasović je uvjeren da se takvo što neće dogoditi. Popravak cijeni na nekih 160 do 180 tisuća kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.