Doznajemo što nam je vlast željela sakriti: Vlada se obvezala golferima na Srđu izgraditi infrastrukturu i dati zemlju u koncesiju!

Foto: Admir Buljubašić / Cropix

VLADA bivšeg premijera Ive Sanadera donijela je još 10. studenog 2005. godinu odluku prema kojoj će "aktivno sudjelovati" u realizaciji projekta na Srđu. Tada doneseni zaključci ukazuju kako nije riječ o isključivom projektu privatnog investitora iznad Dubrovnika već se Sanaderova Vlada obvezala na ustupke i sufinanciranje projekta, a Milanovićeva Vlada to danas nastavlja. No, o obvezama Vlade današnji stanovnici Banskih dvora ne žele govoriti, posebno izbjegavajući pitanje koliko će ovaj projekt "koji se tiče samo Dubrovčana"  koštati sve porezne obveznike u Hrvatskoj.

Vlada sufinancira komunalnu infrastrukturu i daje državno zemljište

Prema odlukama donesenim prije osam godina, Vlada se obvezala investitorima na Srđu dati zemljište u koncesiju, odnosno dati pravo građenja na zemljištu u državnom vlasništvu i to na dijelu gdje će se nalaziti Golf park. Vlada se isto tako obvezala kako će sufinancirati izgradnju komunalne infrastrukture u dijelu koji se odnosi na potrebe Golf parka Srđ - Dubrovnik dok će za ostale objekte izgradnju sufinancirati investitori.
 
Odluka Vlade i dalje se nalazi na njihovim službenim stranicama, a postoje i audio zapisi s te sjednice koja je tada iznimno održana u gradu Dubrovniku. No, danas o tim odlukama nitko iz Banskih dvora ne želi razgovarati, a odgovore na pismeni upit nismo dobili ni nakon isteka zakonskog roka. 
 
Odluke iz 2005. godine posebno su bitne jer do sada niti jedan ministar u sadašnjoj Vladi nije govorio o preuzetim obvezama dok je premijer Milanović u utorak rekao da je Srđ 10 milijardi kuna vrijedna investicija o kojoj će odlučiti Dubrovčani. 
 
Oglušili se o zakon jer nam nisu htjeli dati odgovore 
 
"Mi ćemo to sve poticati", rekao je Milanović ne govoreći o iznosima, ali ni o detaljima. 
 
O obvezujućim odlukama iz 2005. godine postavili smo pitanja ministarstvima uprave, turizma i gospodarstva. U Ministarstvu uprave ispričali su nam se kazavši kako to nije u njihovoj nadležnosti. Deset dana nakon našeg upita javilo se i Ministarstvo turizma. 
 
"Nadležno tijelo za te informacije je Državna agencija za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) te od njih možete očekivati odgovor", rekli su nam  iz Ministarstva turizma, no ni nakon isteka zakonskog roka od 15 dana nije stigao nikakav odgovor od Agencije na koju se pozvalo ministarstvo Darka Lorencina. Iz Ministarstva gospodarstva nismo dobili nikakvu povratnu informaciju.
 
Kada u Banskim dvorima već vlada zavjera šutnje oko obveza Vlade, obratili smo se investitorima Golfa na Srđu točnije Ivanu Kusaliću prokuristu tvrtke Razvoj Golf. 
 
Kusalić iz Razvoj Golfa: Da, u pregovorima smo s Vladom za zemljištem na Srđu!
 
"Vlada RH nije niti u jednom dijelu financirala izgradnju komunalne infrastrukture u dijelu koji se odnosi na Golf Park Dubrovnik. Projekt Golf Park Dubrovnik je projekt privatnih ulagača i nije logično da bi Vlada RH sufinancirala projekt", kaže nam Kusalić koji je na "prvu" bio iznenađen od kuda nam informacija o Vladinoj odluci. 
 
Iako je riječ o projektu "privatnih ulagača" iz Studije o utjecaju na okoliš izgradnje golfa na Srđu vidljivo je kako privatni investitor sudjeluje s 411 milijuna kuna u izgradnji komunalne infrastrukture dok bi Grad Dubrovnik trebao sudjelovati s 118 milijuna kuna, odnosno s 22.45 posto ukupnog iznosa! Stoga izjava da investitor radi sve, nikako ne stoji. 
 
No, puno je važnije je da je Kusalić priznao dio za koji se do sada nije dovoljno znalo. Naime, riječ je o državnom zemljištu koje se nalazi na prostoru obuhvata investicije Golfa na Srđu. 
 
"Pregovori oko zemljišta koje je uknjiženo na Republiku Hrvatsku, a nalazi se na području platoa Srđa, su u tijeku. Niti jedan dio zemljišta nije dan u koncesiju. Jedina koncesija u obuhvatu projekta koja postoji odnosi se na tvrđavu Imperial, ali koncesiju je izdao Grad Dubrovnik kao vlasnik", kaže nam Kusalić koji nije htio posebno komentirati odluke Vlade iz 2005. 
 
Gotovo svi apartmani trebali bi se naći na državnoj zemlji! 
 
Do sada nije bila poznata činjenica da je Razvoj golf u pregovorima s Vladom, što nam je priznao Kusalić. Naime ministri u Vladi, a posebno novi ministar turizma Lorencin do sada su naglašavali kako je riječ o "privatnom projektu" odnosno kako je "investitor kupio zemljište na Srđu", no nikada nitko nije spomenuo pregovore oko zemljišta koje bi država dala investitoru po kojoj cijeni i pod kojim uvjetima.
 
Inicijativa "Srđ je naš" početkom ovog tjedna izašla je s vlasničkom kartom Srđa iz koje je vidljivo "da je gotovo pola obuhvata od 330 hektara platoa Srđa u vlasništvu Republike Hrvatske, Grada Dubrovnika i građana koji na tom području imaju zemlju".  Jedan od čelnika inicijative "Srđ je naš" Đuro Capor tvrdi i kako se gotovo svi predviđeni apartmani koji bi se trebali graditi u sklopu projekta Golfa na Srđu zapravo na državnom zemljištu.
 
"Svi apartmani koji se nalaze u obuhvatu projekta nalaze se u turističkoj zoni Bosanka sjever i Bosanka jug koja je u gotovo u cijelosti u vlasništvu RH", kaže nam Capor dodajući da je namjera investitora doći do zemlje u državnom vlasništvu kroz koncesiju po sramotnoj cijeni od 1000 kuna po hektaru ili možda kupovina po cijeni dvostruko nižoj od tržišne. 
 
Capor: Sada je sve potpuno jasno  
 
"Sve to stoji u Studiji o utjecaju na okoliš koji su Dubrovčani odbacili na javnoj raspravi. Uostalom, sada je jasno zašto su investitor i gradonačelnik to godinama zatajivali", naglasio je Capor govoreći o sjednici Vlade iz 2005. godine i dijela koji se tiče davanja u koncesiju. Jedan od čelnika Inicijative "Srđ je naš" kaže i da su namjerno objavili vlasničku kartu Srđa kako bi se vidjelo kako se zapravo Dubrovčanima oduzima pravo da ih se pita o namjeni tolikog prostora u našem vlasništvu. 
 
 
"Sada je sasvim opravdano upitati se je li odluka Sanaderove vlade bila motiv za plaćanje troškova boravka i stana u New Yorku Petri Sanader od strane odvjetnika povezanog s Aaronom Frenkelom", kaže Capor na kraju. 
 
Na kraju svakako treba napomenuti kako smo tijekom istraživanja o odlukama Vlade iz 2005. godine naišli za zid šutnje. Tako smo svega pet dana nakon što poslali upite ministarstvima dobili neslužbenu informaciju kako je obvezu odgovora na sebe prenijela osoba iz ureda premijera. 
 
Uloga ureda premijera
 
"Ona je preuzela sve na sebe i najavila kako će tražiti dodatno pojašnjenje za vaše odgovore iz AUDIO-a." rekao je nam je naš izvor iz Vlade RH dodajući kako se boji da to ujedno znači i da ćemo ostati bez odgovora. Na kraju se ta informacija pokazala točnom jer odgovore na pitanja nismo dobili. Ni investitor golfa na Srđu nije htio posebno govoriti o detaljima odluke Vlade iz 2005. godine, već nam je rekao da se obratimo Banskim dvorima. 
 
"Molimo da u vezi odluke Vlade Republike Hrvatske iz 2005. godine, radi odgovora kontaktirate Vladu Republike Hrvatske jer društvo Razvoj golf d.o.o. nije adresat navedenih odluka koje navodite. Činjenica da danas, 2013. godine, projekt još nije niti završio fazu urbanističkog planiranja (UPU) dovoljno govori sama za sebe", rekao nam je Kusalić na kraju. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.