"Diler s Kariba" zatražio izuzeće sudaca te predsjednika Županijskog i Vrhovnog suda, odgođeno pripremno ročište

Ilustracija: Street View

KANADSKI Hrvat Miroslav Aničić, kojemu bi se ponovno trebalo suditi za krijumčarenje kokaina s Kariba u Europu, zatražio je danas izuzeće nadležne sutkinje, ali i svih sudaca te predsjednika zagrebačkog Županijskog suda, kao i predsjednika Vrhovnog suda.

Zbog njegova je zahtjeva odgođeno pripremno ročište na kojem je, među ostalim, sutkinja Gordana Mihela Grahovac trebala odrediti datum početka novog suđenja, nakon što je Vrhovni sud u travnju ukinuo presudu i zatražio ponavljanje postupka.

O izuzeću zagrebačkih sudaca odlučit će predsjednik suda, a o zahtjevu za njegovim izuzećem predsjednik Vrhovnog suda. O izuzeću predsjednika Vrhovnog suda, prema odredbama Zakona o kaznenom postupku, odlučuje vijeće od pet vrhovnih sudaca.

Ukinutom presudom kažnjeni s 73 godine zatvora

Ukinutom su presudom u srpnju prošle godine Aničić i njegovi navodni suradnici kažnjeni s ukupno 73 godine zatvora zbog optužbi da su unajmljenim luksuznim zrakoplovima s Kariba u Europu dopremili 180 kilograma kokaina, a najveću je kaznu od 14 godina dobio upravo Aničić kao organizator skupine.

Vrhovni sud je zaključio da im je u prvom suđenju uskraćeno pravo na obranu jer je zagrebački Županijski sud bez obrazloženja odbio njihove dokazne prijedloge.

Uskok je tvrdio da je s kolumbijskim partnerima Aničićeva skupina planirala prokrijumčariti još nekoliko pošiljki od po 150 do 200 kilograma kokaina. No, dogovor nije realiziran zbog policijske akcije "Spider web" (Paukova mreža) tijekom koje su, u travnju 2011. Aničić i kanadska Hrvatica Marina Gašpar uhićeni u Austriji s Mercedesom punim kokaina, a u Sloveniji njihova "prethodnica".


Ukidanjem presude Aničić je oslobođen i obveze da državi isplati gotovo 12,8 milijuna kuna, na koliko je sud procijenio njegov dio zarade od prodaje dijela prve pošiljke. Po 710 tisuća kuna iz istog su razloga trebali platiti njegovi suradnici Željko Kostić i Ivan Marić osuđeni na sedam godina zatvora.

Molina nikad nije bio dostupan hrvatskom pravosuđu

Aničićeva navodna veza s kolumbijskim dostavljačima s kojima su se sastajali na Bahamima i u Dominikanskoj Republici, David Molina, u ukinutoj je presudi kažnjen s 10 godina, no on jedini od devetero osuđenih nikada nije bio dostupan hrvatskom pravosuđu.

Desetogodišnju kaznu na prvom je suđenju dobio i Aničićev pomoćnik zadužen za financije Nikola Katić, dok je osam godina dosuđeno Gordanu Čovčiću, bivšem zaposleniku Zračne luke Zagreb koji je preko svojih veza na aerodromima u Njemačkoj i Austriji navodno omogućavao prekrcaj ilegalnog tereta. Davor Matić osuđen je na sedam godina, dok su najmanje kazne od pet godina dobili navodna Aničićeva djevojka Marina Gašpar i Milan Stevanović.

Njihova obrana od početka je govorila da je sud nezakonito odbijao njihove dokaze, kao i da se optuženici međusobno ne poznaju i da su žrtve iznuđivača.

Aničić je, primjerice, u svojoj obrani tvrdio da ga je na prebacivanje gotovine privatnim zrakoplovima natjerala grupa iz Dominikanske Republike, smatrajući ga odgovornim za gubitak četiri milijuna kanadskih dolara koje su navodno uložili u Hrvatsku kreditnu zadrugu u Torontu. Na sudu je ispričao da nikada ne bi pristao na posao da je znao kako je u zaključanim kuferima zapravo skupocjeni "bijeli prah".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.