Dan ružičaste vrpce u Zagrebu obilježen šetnjom kroz grad: Prevencija i kontrole mogu spasiti tisuće života

POZNATE osobe iz javnog života poput ministra zdravlja Rajka Ostojića, predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Davora Bernardića, bivše premijerke Jadranke Kosor i HTV-ove novinarke Hloverke Novak Srzić, podržale su Dan ružičaste vrpce tradicionalnom šetnjom kroz centar grada Zagreba čiji je dio ove godine i velika humanitarna kampanja "Žena ženi". Cilj kampanje je prikupljanje financijskih sredstava za udrugu Europa Donna Hrvatska za borbu protiv raka dojke. Ambasadorica kampanje „Žena ženi“ Ivana Popović povela je povorku kroz centar grada.

Na godinu 900 žena umre od raka dojke

Godišnje čak 900 žena umire od raka dojke. Već 13. u godinu zaredom diljem Hrvatske organizira se Dan ružičaste vrpce kako bi se upozorilo na nužnost prevencije i rano otkrivanje raka dojke.

Svaka deseta žena oboljeva od raka dojke. Godišnje ih oboli oko 2.500, no ohrabruje činjenica da je ta opaka bolest u velikom broju slučajeva izlječiva ako se otkrije na vrijeme. Upravo zato svake se godine diljem Hrvatske organizira Dan ružičaste vrpce. U Zagrebu su se promotivni štandovi i ove godine smjestili na Cvjetnom trgu gdje je podršku akciji pružio i predsjednik Ivo Josipović.

"U svakom slučaju prevencija je najvažnija stvar i treba poticati svoje supruge, svoje kćeri, svoje prijateljice da paze na sebe, da provode preventivne namjere i, naravno, ako se dogodi da dođe do bolesti treba poticati optimizam i liječenje", rekao je Josipović.

Prevencijom i ranim otkrivanjem bolesti spašavaju se tisuće života


Ministar zdravlja Rajko Ostojić zadovoljan je rezultatima humanitarne akcije, no i dalje će se, kaže, raditi na podizanju svjesti.

"Poruka svim našim građankama: mamografija spašava život, kolonoskopija spašava život. Prema tome, otići na preglede, razgovarati o tome otvoreno u kući, u medijima jer nažalost u nekim segmentima našeg društva se o bolesti ne priča otvoreno", izjavio je Ostojić.

Ženske udruge za oboljele od raka dojke ističu važnost samokontrole i odlazaka liječniku kako bi se rano otkrila ova zlokopna bolest, a isto tako i prevenirala primjenom zdravog načina života. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.