Dan hrvatskih graditelja obilježen potpisivanjem Kolektivnog ugovora za graditeljstvo

Foto: FAH

POTPISIVANJEM Kolektivnog ugovora za graditeljstvo, Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH) i HUP-ova Udruga poslodavaca graditeljstva, obilježili su u petak Dan hrvatskih graditelja i 25 godina SGH-a.

Predsjednica SGH-a Jasenka Vukšić i predsjednik HUP-ove Udruge poslodavaca graditeljstva Mirko Habijanec potpisali su Kolektivni ugovor za ugostiteljstvo i zajednički prijedlog za proširenje njegove primjene na sve radnike i poslodavce u djelatnosti graditeljstva.

Obilježavajući Dan hrvatskih graditelja, Vukšić je upozorila da su od 90.-tih godina u sektoru graditeljstva izgubljene dvije trećine radnih mjesta.

Od 2008. godine bez posla ostalo 40.000 radnika

Preko 40.000 radnika ostalo je bez posla od 2008. godine, a prosječna plaća u sektoru zaostaje oko 20 posto za hrvatskim prosjekom. Nelojalna konkurencija i rad na crno u kombinaciji s neefikasnim stečajnim postupcima svakim danom generiraju nesolventnost, tj. nemogućnost ispunjenja obveza tvrtki koje su dotada uredno poslovale, upozorila je Vukšić.

Istaknula je kako socijalnim dijalogom i akcijom "Fer cijena" SGH želi osigurati pošteno natjecanje u javnoj nabavi, jer najniža cijena dovodi do uništavanja radnih mjesta, stečajeva, smanjenja zaštite na radu i sl.

Habijanec: Država sve većim zaduživanjem postaje kolonija

Habijanec je pak upozorio da država sve većim zaduživanjem postaje kolonija. "Država ne smije dopustiti da se smanjuje minimalna plaća, javna nabava mora poštivati obveze iz kolektivnih ugovora zbog isplate plaća, poreza i svih doprinosa, jer neplaćanjem doprinosa nestaju milijuni proračunskih kuna", kazao je Habijanec.

Tatjana Gračić iz Udruge graditelja predstavila je 1,6 milijuna kuna vrijedan projekt "Paritetnim fondom do jačanja socijalnog dijaloga u sektoru graditeljstva SOGRADI", u kojem je SGH jedan od projektnih partnera HUP-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.