Dan Martina Luthera Kinga obilježen prosvjedima zbog ubojstva nenaoružanih Afroamerikanaca

Foto: Hina

U POVODU Dana Martina Luthera Kinga Jr., ubijenog borca za ljudska prava, diljem Sjedinjenih Država u ponedjeljak se obilježava njegov rođendan dok se istodobno u cijeloj zemlji održavaju prosvjedi zbog policijskog odnosa prema manjinama.

Da mu u travnju 1968. godine metak atentatora nije prerano prekinuo život, slavni američki borac za ljudska prava danas bi imao 86 godina.

Ovogodišnje obilježavanje njegova rođendana fokusirano je na ubojstva nenaoružanih crnih mladića nakon sukoba s policijom, najprije Erica Garnera ubijenog u srpnju u New Yorku, a potom Michaela Browna kojega je policajac ubio u kolovozu u Fergusonu.

Više od 1800 ljudi natiskalo se u Ebenezerovoj baptističkoj crkvi u Atlanti u kojoj je King nekoć govorio. Neki su nosili transparente s njegovim citatima, a drugi natpise s rečenicama koje su prije ubojstava izgovorili Garner i Brown.

Žuta traka

"U ovom trenutku vidimo žutu traku kojom se ograđuje mjesto zločina, žutu traku kojom je u ovom trenutku ograđena Amerika i znamo da je pred nama još puno posla", rekla je Gwendolyn Boyd, ravnateljica državnog sveučilišta u Alabami, na što je mnoštvo glasno izgovorilo "Amen!"

Predsjednik Barack Obama počast Kingu odao je na tradicionalniji način, provevši dan u radu s obitelji i prijateljima svojih kćeri na projektu opismenjavanja u washingtonskoj humanitarnoj udruzi.

Savezni praznik u čast Martina Luthera Kinga, ubijenog u atentatu u Memphisu 4. travnja 1968. kada je imao 39 godina, prvi puta je obilježen 1986., a Kongres ga je 1994. proglasio i Nacionalnim danom služenja (zajednici).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.