Cromaris - Pozitivno poglavlje hrvatskog gospodarstva: U pet godina učetverostručili prodaju bijele ribe

Ilustracija: Shutterstock

U MORU loših gospodarskih vijesti ponekad ispliva i jedna pozitivna priča poput one o tvrtki Cromaris koja je u posljednjih pet godina učetverostručila prodaju bijele ribe, čijim se uzgojem i preradom bavi. Na tome ne kane stati te najavljuju povećanje proizvodnje te izlazak na nova tržišta.

Iza pozitivnih rezultata tvrtke iz Zadra koja godišnje proizvede četiri tisuće tona bijele ribe, čime se svrstala među 15 najvećih svjetskih proizvođača na tom području, krije se snažan investicijski ciklus. U posljednje četiri godine u modernizaciju proizvodnje uloženo je 400 milijuna kuna, a isti se iznos kani utrošiti i u idućih šest, sedam godina, od čega oko 11 milijuna eura u rekonstrukciju mrjestilišta u Ninu. "Primarni cilj je povećati proizvodnju", kaže predsjednik uprave Goran Markulin.

"Nama je plan iduće godine doseći pet tisuća tona, a do 2020. godine 10 tisuća tona ribe i školjki godišnje, čime bi se svrstali među 10 vodećih svjetskih proizvođača u toj industriji", izjavio je Markulin.

Više od 60 posto proizvodnje Cromaris danas izvozi ponajviše u Italiju, a s organskom proizvodnjom ribe do kraja godine okreće se tržištima Njemačke, Francuske i Švicarske. Iako je naš brancin ili orada u Italiji primjerice skuplji za nekoliko eura od onog iz Grčke ili Turske, potražnja za našom ribom raste.

Skuplja, ali svježija riba

"Razlog je što mi možemo, pogotovo u Hrvatskoj te Italiji ponuditi ribu u roku od 24 sata što daje izuzetno kvalitetnu i svježu ribu, dok naši konkurenti iz Grčke i Turske u prosjeku na talijansko tržište dolaze u roku od tri, četiri dana", naglašava predsjednik tvrtke Cromaris.

U svojih pet uzgajališta smještenih uglavnom u zadarskom akvatoriju riba se proizvodi po najvišim europskim standardima, u što su se mogli uvjeriti i novinari prilikom nedavnog posjeta pogonu tvrtke u Gaženici. Pazi se na svaki detalj, od modernih strojeva u pogonu, pa sve do automatiziranog sustava hranjenja ribe. Iako sustav nije jeftin, dugoročno je, ističe rukovoditelj uzgajališta Lamjana Marko Domijan, puno isplativiji.

"Sam plovni objekt i četiri operatera zamjenjuje korištenje deset brodica i 20-ak zaposlenih. Korištenjem ovog sistema bitno smo olakšali posao i praćenje količine potrošene hrane, čime smo bitno utjecali na smanjenje proizvodne cijene", pojasnio je Domijan.

Do kraja godine tvrtka će na tržište izaći i sa zubacem, čime će se pridružiti malom broju ponuđača te bijele ribe u svijetu, a u povojima je i proizvodnja još dviju ribljih vrsta.

Planovi su veliki, prihodi svake godine sve veći, pa bi već iduću godinu tvrtka trebala završiti s plusom, što je u uspavanom hrvatskom gospodarstvu svakako pozitivan primjer koji bi trebali i drugi slijediti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.