Croatia osiguranje u devet mjeseci zaradilo 106,7 milijuna kuna, ali Vlada ga ipak prodaje

Foto: Croatia osiguranje

CROATIA osiguranje u prvih devet mjeseci 2013. godine ostvarilo je bruto dobit od 106,7 milijuna kuna. To je porast od 5,2 posto s obzirom na isto razdoblje prošle godine.

Krajem rujna Croatia osiguranje na hrvatskom tržištu imalo je 32 posto udjela. Ukupni prihodi u prva tri kvartala iznosili su 1,96 milijardi kuna. Vrijednost ukupnih ulaganja iznosila je 5,67 milijardi kuna, što je za 154,8 milijuna kuna više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupna imovina društva povećana je 2,6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U prvih devet mjeseci 2013. ostvarili su ukupnu zaračunatu premiju od 2,11 milijardi kuna. Zaračunata premija neživotnih osiguranja s obzirom na prošlu godinu smanjena je za 3,8 posto, dok je u životnim osiguranjima povećana za 0,2 posto.

"Zadovoljni smo rezultatima"

"Tvrtka je do rujna ove godine provela restrukturiranje poslovanja na svim ključnim razinama s ciljem modernizacije poslovanja, smanjenja neproduktivnih troškova i uvođenja efikasnijeg odvijanja poslovnih procesa. Rezultat racionalizacije poslovanja u navedenom razdoblju je smanjenje broja sa 23 na 17 podružnica na području RH", priopćili su iz Croatia osiguranja.

"Zadovoljni smo. Naši poslovni rezultati u skladu su s godišnjim planom i gospodarskim kretanjima u zemlji, kao i na hrvatskom tržištu osiguranja. Hrvatski osiguravatelji su treće tromjesečje, sada već pete krizne godine za redom, završili sa neznatnim premijskim plusom od jedan posto. Vjerujemo da bi to mogla biti naznaka oporavka tržišta osiguranja, no do kraja godine ne očekujemo značajniji rast premije“, naglasio je predsjednik Uprave Croatia osiguranja Krešimir Starčević.

Vlada prodaje većinski udio

Iako Croatia osiguranje, kao što se vidi iz priloženih rezultata, posluje u plusu, Vlada RH ipak želi privatizirati tu firmu. Država će zadržati 25 posto vlasničkog udjela u Croatia osiguranju, a ostatak dionica ide na bubanj, odlučeno je na sjednici Vlade 10. listopada.

Neobvezujuće ponude za kupnju Croatia osiguranja dostavili su Adris grupa, slovenska Zavarovalnica Triglav i poljski PZU i sve tri zadovoljavaju minimalne zahtjeve koje je postavilo Ministarstvo financija. Ponuda Slovenaca je, međutim, odbijena tako da će budući vlasnik Croatia osiguranja biti ili Adris, koji nudi 104,5 milijuna eura i dokapitalizaciju od 130 milijuna eura, ili PZU, koji nudi 142 milijuna eura i 50 milijuna eura dokapitalizacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.