Crkva se opet miješa u umjetnost: "Kurve" nisu poželjne u Kaštelima

KAZALIŠTE "Mika Živković" iz Retkovaca nedavno je dobilo poziv organizatora 2. dana kaštelanskog kazališta da sa svojom poznatom predstavom "Kurve" gostuju na priredbi u Kaštelima.

Pripreme su bile u tijeku, kada je uslijedio hladan tuš - stigao im je otkaz angažmana, s jasnom porukom da njihova predstava nije poželjna u Kaštelima. Konkretno, u dvorani koju kaštelanskom kazalištu na korištenje daje Crkva.

Gradski oci i crkveni "dostojanstvenici" ruku pod ruku

"Stiglo nam je objašnjenje da "Kurve" nisu dobrodošle na takvom događaju, budući da predstava tako nemoralnog imena ne zaslužuje i nije dobro da bude izvedena u dvorani koju Crkva, odnosno tamošnji crkveni poglavari, daje kaštelanskom kazalištu na korištenje. Napominjem da je takvo objašnjenje stiglo iz ureda gradskih vlasti, koje smatraju da je to neprimjereno i neumjesno. Uz veliko razočaranje organizatora koji su nas pozvali, a koji su, na žalost, nemoćni pred gradskim i crkvenim ocima, zaključujem da je neumjesno upravo ono što se događa u posljednje vrijeme u crkvenim redovima, a "Kurve" su predstava koja nosi poruku", ogorčeno je ustvrdio Marko Sabljaković, umjetnički ravnatelj Kazališta Mika Živković, javlja Glas Slavonije.

Kazao je i kako sama radnja predstave ni po čemu nije vulgarna. Dapače, poruka je izuzetno moralna i on bi je preporučio za gledanje svim predstavnicima Crkve, s obzirom na zamjetnu krizu morala u njihovim redovima.
 
"Zašto takva predstava ne zaslužuje biti odigrana u dvorani koju Crkva iznajmljuje kazalištu? Odgovor ne znamo, ali ova predstava nudi odgovore na brojna pitanja i predrasude koje se vežu uz pomisao na ženu koja je odlučila biti kurvom da bi prehranila svoju obitelj. I nije uzalud: Tko je bez grijeha, neka prvi baci kamen", kaže Sabljaković.

Podsjetimo, ovo je već drugi put u kratko vrijeme da se Crkva bez imalo sentimenta miješa u umjetnost. Prošlog mjeseca Dubrovačka biskupija zabranila je prikazivanje filma "Parada" u Kinematografu Dubrovnik, kojim upravlja, jer film "promovira grijeh i vrijeđa žrtve Dubrovnika".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.