Članovi društva Marjan napustili Upravno vijeće Park šume: Lobiji i ustanova opstruiraju zaštitu Marjana

Ilustracija: drustvomarjan.com

SRĐAN MARINIĆ, tajnik Društva Marjan, dao je ostavku na mjesto predsjednika Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan, a zajedno s njim otišla je i Duška Boban. Nisu, kažu, uspjeli u svojim namjerama da poprave stanje, i to ne zbog njih, već, kako tvrde, opstrukcije lobija i same Ustanove na čelu koje se odnedavno umjesto dugogodišnjeg ravnatelja Mate Kosovića nalazi Robert Koharević. Ostavke su objavili na Dan Marjana, koji ne slave, već obilježavaju, a tako će biti dokle god splitska park šuma ne dobije primjerenu zaštitu.

"Aktualna vlast pružila je priliku Društvu Marjan da sudjeluje u Upravnom vijeću Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan, koja je osnovana s ciljem zaštite i održavanja Marjana. Zahtijevali smo radikalne promjene na bolje, ali nismo uspjeli u tome. Do promjena nije došlo, ali ne našom krivicom. Donijeli smo puno zaključaka i odluka, ali se nisu provodile. O svemu je obaviješten i gradonačelnik Ivo Baldasar", kazao je Marinić. 

Novi ravnatelj bio je protiv nezavisne revizije

On i Boban proveli su u Upravnom vijeću sedam mjeseci. Od samog početka nisu bili zadovoljni s nekim stvarima.

"Novi ravnatelj opirao se nezavisnoj reviziji poslovanja te smo zbog toga zatražili da se s Gradskog vijeća povuče točka o njegovom imenovanju. U međuvremenu smo došli do novih saznanja o nepravilnostima u poslovanju ustanove. Ravnatelj pored plaće od 12 tisuća kuna i službenog vozila na raspolaganju 24 sata, uzima i naknadu za prijevoz. Nije to bilo dovoljno, nego mu se plaća i parkiranje - 800 kuna mjesečno! Ne znam što bih rekao. Mimo našeg znanja takva je stavka stavljena u proračun za ovu godinu, a taj financijski plan zaobišao je Upravno vijeće. Do danas ga Upravno vijeće nije dobilo. Preko tih stvari jednostavno nismo mogli prijeći", kaže Marinić.  

Jedna trećina park šume uopće nije u planu održavanja?!

Nije samo stalo na pogodnostima za prvog čovjeka ustanove i reviziji, već je tu još nekoliko spornih situacija.

"Državni zavod za zaštitu prirode upozorio je da se kompletno održavanje provodi na pogrešnoj stručnoj osnovi. I mi smo stalno govorili o tome. Radi se o izgradnji. Stručna osnova obuhvatila je samo dvije trećine park šume Marjan! To je temelj koji će sutra poslužiti lobijima za prekrajanje granica park šume. Nikako ne možemo pristati da u našem mandatu dolazi do bespravne gradnje i da se reagira nonšalantno na takve stvari. Nismo uspjeli natjerati instituciju koja je zadužena za ovaj posao i za koju se godišnje izdvaja sedam milijuna kuna iz proračuna", upozorio je Marinić. 

Bivši ravnatelj se luksuzirao u novom Golfu od 25 tisuća eura

Cijeli je svoj radni vijek proveo u privatnom sektoru i smatra da nijedan privatnik ni dana ne bi trpio situaciju koju su zatekli u Javnoj ustanovi park šuma Marjan. Kao primjer naveo je slučaj bivšeg ravnatelja koji je "zadužio" Golf of 25 tisuća eura. Marinić i Boban smatrali su da je to bespotrebno luksuziranje pa je vozilo vraćeno Gradu Splitu. Novom ravnatelju Kohareviću za prijevoz služi Citroen Berlingo vrijedan 118 tisuća kuna.

"Gradsko vijeće je upoznato s nepravilnostima i na njima je da donesu odluku što i kako dalje. Mi smo pripremili teren, zaključke i odluke koje se nisu provodile. To je slika funkcioniranja gradskih službi. Ovo što se događa u Javnoj ustanovi nijedan privatnik ne bi dozvolio ni jedan jedini dan. Ovdje se radi o značajnim sredstvima i kada bi se tu uspjele unijeti nekakve uštede, moglo bi se puno bolje. Ne bi nam trebale nove investicije kada bi zaustavili rasipnost proračuna", drži Marinić.

59 zahtjeva za legalizaciju unutar park šume

Uvjeren je da će idućih par godina biti presudno za sudbinu Marjana.

"S obzirom da nismo uspjeli u našim namjerama za radikalnim promjenama, dajemo neopozive ostavke na rad u Upravnom vijeću. Zahvaljujemo se gradonačelniku, ali očekivali smo veći angažman u rješavanju problema. Mi i dalje nastavljamo bitku za Marjan koja će se događati sljedećih godinu ili dvije. Vidjet će se hoće li Marjan ostati u ovim granicama ili ne. Moram istaknuti da ima 59 zahtjeva za legalizaciju bespravne gradnje na Marjanu. Sve to na području koje nije obuhvaćeno programom gospodarenja koji Javna ustanova provodi već godinama i nitko ne reagira na to da se ne vodi računa o jednoj trećini", kazao je Marinić. 

Ravnatelj Koharević: Na blagajni ostavim 400 kuna mjesečno jer auto koristim i za privatne potrebe

Ravnatelj Robert Koharević kaže da je naknadu za putni trošak primao do listopada i da je to bilo u skladu sa zakonom i odlukom koja ga je dočekala na novom radnom mjestu, a poslije toga više ne. I svaki mjesec, tvrdi, plaća na blagajnu firme 400 kuna zato što službeno vozilo koristi u privatne svrhe. Protiv nezavisne revizije je bio jer smatra da mu ne treba.

"Gradska revizija je upravo zaključila posao za prethodnu godinu i nisu uočili nikakve značajnije propuste ili nepravilnosti", kazao nam je Koharević.

Komentirao je i to što je jedna trećina park šume isključena iz plana gospodarenja te upozorenje Državne uprave za zaštitu prirode.

"Dakle, plan je naručen 2008. godine za 200 tisuća kuna i izradio ga je Šumarski fakultet u Zagrebu nakon provedenog javnog natječaja. Istina je da u planu nije jedna trećina park šume, i to južna strana na kojoj se ne nalazi šuma. Trebali bi pitati onoga koji je plan naručio, a to je Grad Split, zašto je tome tako. Kada se govori o upozorenju Državnog zavoda, treba reći da je ovo prva godina da ta institucija razmatra planove park šuma, dosad je to bio slučaj s nacionalnim parkovima, a sada su se spustili na nižu razinu. Na seminaru u listopadu prošle godine je rečeno da će 2014. godina biti prijelazna i da se ovakve stvari mogu očekivati jer nema nikakve prakse", kazao nam je Koharević. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.