Čačić sve dogovorio: Hrvatska i Republika Srpska zajedno grade HE Dubrovnik 2

HRVATSKA i Republika Srpska zajedno će graditi hidroelektranu Dubrovnik 2. Radi se o projektu vrijednom 170 milijuna eura.

Dogovor o zajedničkom ulasku u projekt HE Dubrovnik 2 na sastanku u Banjoj Luci postigli su Radimir Čačić i Aleksandar Džombić, premijer Republike Srpske. Dogovoreno je da će RH i RS zajednički ulagati u razvoj elektroenergetskih kapaciteta i prometne infrastrukture.

HE Dubrovnik 2 imat će kapacitet od 300 megavata, a vodu će dobivati s područja BiH, iz rijeke Trebišnjice. Dovod vode osigurat će se prokopavanjem tunela dugačkog 16 kilometara. Nova hidroelektrana na području Dubrovnika trebala bi biti izgrađena u roku od tri godine.

"Dogovorili smo se da idemo u zajednički projekt. Svatko će uložiti po 50 posto sredstava. Formirat ćemo zajedničku tvrtku koja će u tri godine izgraditi hidroelektranu, a onda ćemo se dogovoriti o raspodjeli električne energije", kazao je Džombić novinarima u Banjoj Luci.

Na istom sastanku dogovorena je i izgradnja mosta preko Save. Most će niknuti kod Gradiške, a javni natječaj za ovaj projekt trebao bi biti raspisan do kraja godine. Most bi trebao biti završen do 2016. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.