Bušenje na Jadranu: Hoće li predsjednica iskoristiti ovlasti i napokon učiniti nešto konkretno?

Foto: Shutterstock

"HOĆE li predsjednica sad kad prvi put ima važnu zadaću da napokon reagira sukladno svojim ovlastima to i učiniti ili će se (što ne bi htjeli) oglušiti i zadržati na svojim protokolarnim i ovim drugim aktivnostima pozivanja na kavu političkih protivnika", pita se Akcija mladih Zadar koja je još prije dva mjeseca predala zahtjev za interpelaciju o pitanjima bušenja na Jadranu, a prije tematske sjednice Saborskog odbora za okoliš Hrvatskog sabora.

Gospodarski i ekološki štetan projekt kako za prostor tako i za proračun


Akcija mladih Zadar temeljem rasprave, dokumentacije te odgovora do kojih je došla temeljem službenih upita zaključuje kako je bušenje na Jadranu gospodarski i ekološki štetan projekt kako za prostor tako i za proračun Republike Hrvatske. No, tu nije kraj.

"Projekt je proceduralno krivo i neodgovorno proveden, ali najvažnije ne samo da krši zakone RH, nego da ugrožava sigurnost RH!", tvrde iz Akcije mladih Zadar.

Na osnovi odgovora dobivenih na Zahtjeve za pristupom informacijama Kluba vijećnika Akcije mladih Zadarske županije iz Ministarstva gospodarstva i iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta vidljivo je da se prilikom izdavanja dozvola za pet stranih naftnih tvrtki ugrozila teritorijalna sigurnost RH dopuštanjem istraživanja na području pomorskog dobra RH, dok je još teže kršenje sigurnosti RH vjerojatno napravljeno izdavanjem dozvola i provedbom 2D seizmičkog istraživanja Jadrana, koju je izdao prethodnik sadašnjeg ministra znanosti obrazovanja i sporta, pri čemu je strana tvrtka u privatnom vlasništvu na neovlašten način došla u posjed podataka o rudnim bogatstvima, tektonici podmorja RH i o mogućim pozicijama odbačenih eksplozivnih sredstava na dnu našeg dijela Jadrana što je nevjerojatan primjer prepuštanja tajnih podataka stranim privatnim tvrtkama!  

Otoci posebno ugroženi

"Otoci bi u poslovima bušenja na Jadranu bili osobito ugroženi, a zbog ovih sigurnosnih pitanja ugroženi su bojimo se i interesi svih nas, što hitno treba zaustaviti", smatraju iz Akcije mladih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.