Budžet od 52,6 milijarde dolara: Novi Snowdenov dokument prvi put otkriva koliko SAD troši na tajne programe

Foto: Guliver Image/Getty Images

U JAVNOST je objavljen još jedan dokument koji je Edward Snowden izvukao radeći u CIA-i i NSA-u. Radi se u strogo povjerljivom dokumentu kojim je svijet saznao koliko novca SAD troši na tajne špijunske programe.

FY 2013 Congressional Budget Justification

Washington Post je objavio da takozvani "crni budžet" za 2013. godinu iznosi čak 52,6 milijarde dolara. Među najvećim prioritetima obavještajne zajednice su "uvredljive cyber operacije" te istraga posvećena dekodiranju šifrirane komunikacije.


Ove je godine za tajne operacije predviđeno 2,3 posto manje nego u 2012., zbog čega su se agencije riješile 1.241 zaposlenog, ili oko jedan posto radne snage.

Postovi novinari jučer su objavili da se radi o dokumentu koji je nabavio Edward Snowden. Međutim, radi se o dokumentu dugom 178 stranica, a oni su odlučili objaviti samo jednu desetinu, kako su istaknuli "iz zabrinutosti da ne dovedu u riskantan položaj obavještajne izvore i metode".

"U dokumentu ima toliko osjetljivih detalja da Post objavljuje samo dijelove sažetka i grafove", objašnjeno je u članku popraćenom izborom od 17 stranica dokumenta.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.