Bosna i Hercegovina tvrdi da je Sutorina njihova: Imamo izlaz na otvoreno more i preko Crne Gore



BIVŠI rektor Univerziteta u Sarajevu Jusuf Mulić pokrenuo je ovih dana inicijativu u Bosni i Hercegovini kako bi se toj zemlji "vratio" izlaz na otvoreno more i to u Crnoj Gori. Dnevni Avaz tako je objavio, pozivajući se na Mulićev rad kako je 25. rujna 1936. godine uredbom ministra policije Kraljevine Jugoslavije područje Sutorine i Kruševice izdvojeno iz Trebinjskog i pripojeno Kotorskom srezu u sastavu tadašnje Zetske banovine.

Do 1936. godine pod Trebinjem

Od tada, taj dio izlaza na otvoreno more pripao je Crnoj Gori, a sada se traži "povrat Sutorine, pokretanje zakonske procedure ili, eventualno, arbitraža za ispravku morske granice s Crnom Gorom".

"Područje Sutorine bilo je od 1382. do 1936., dakle 554 godine, u sastavu župe, nahija i kotara, odnosno Trebinjskog sreza, pa je povijesno pravo BiH na ovo područje neporecivo", smatra Mulić u izjavi za Dnevni Avaz dodajući kako je važno da ne postoji nikakav međudržavni ugovor između BiH i Crne Gore o ustupanju Sutorine Crnoj Gori.

Davorin Rudolf ponudio suradnju?

Avaz podsjeća kako je do sada povrat Sutorine tražio i bivši gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević, a među imenima koji su se bavili Sutorinom bili su i Haris Silajdžić i Željko Komšić.

Avaz spominje kako je Mulić poslao studiju o bh. izlazu na Bokokotorski zaljev i hrvatskom akademiku prof. dr. Davorinu Rudolfu, koji je tada obnašao dužnost predsjendika komisije s hrvatske strane za razgraničenje na moru s Republikom Slovenijom. Rudolf mu je dao punu podršku te obećao rad u komisiji koja bi vratila Sutorinu. No kasnije, Rudolf je svoju ponudu povukao, navodno zbog slabog interesa tadašnje BiH vlasti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.