Borovac: Čak 20 godina nakon rata u BiH raseljeno preko 100.000 ljudi

Foto: FAH

VIŠE od 100.000 ljudi još uvijek je interno raseljeno unutar Bosne i Hercegovine dvadeset godina nakon okončanja rata, izjavila je u ponedjeljak ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac.

"U BiH je obnovljeno više od 400.000 stambenih jedinica, ali usprkos tome još ima oko 100.000 interno raseljenih osoba i 121 kolektivni centar u kojemu su raseljeni smješteni", rekla je Borovac povodom obilježavanja svjetskog dana izbjeglica.

Navela da je od 2,2 milijuna osoba koje su morale napustiti dom zbog ratnih doggađanja, više od milijun napustilo zemlju dok ih je oko milijun raseljeno unutar BiH.

Borovac je upozorila da se povratak ne događa zbog nemogućnosti zaposlenja.

Izbjeglice se suočavaju s brojnim poteškoćama

"Svi trebamo biti svjesni s kakvim problemima i poteškoćama se izbjeglice susreću. Čak i oni koji se vrate u svoje domove, nije to održivi povratak, uglavnom se susreću sa problemima zapošljavanja, daljnjeg školovanja, socijalne zaštite", pojasnila je ministrica.

Regionalni predstavnik UNHCR-a za jugoistočnu Evropu i BiH Andrew Mayne ocijenio je da se u posljednjih 20 godina u sredine gdje su nacionalna većina vratilo oko pola milijuna izbjeglica, dok je 470.000 manjinskih povrataka, te da je vraćena njihova imovina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.