Bolivijski predsjednik ispravlja "povijesnu pogrešku": Od UN-a zatražio legalizaciju listova koke

DA LISTOVIMA koke, ne kokainu - poručio je u ponedjeljak bolivijski predsjednik Evo Morales te pozvao na ukidanje dugogodišnje zabrane žvakanja listova koke, javlja BBC.

U obraćanju na sastanku UN-a na temu zlouporabe droga u Beču, Morales je izjavio kako su listovi koke dio tradicije i nasljeđa njegovog naroda. Proglašeni su nezakonitom supstancom na UN-ovoj konvenciji 1961. godine.

Morales već dugi niz godina pokušava "natjerati" svjetske organizacije da shvate kako listovi koke imaju veliko medicinsko, kulturno, pa čak i religijsko značenje. U obraćanju Komisiji za narkotike Morales je istaknuo da ne postoje znanstveni dokazi koji bi potvrdili kako listovi koke imaju negativan utjecaj na ljudsko zdravlje.

Ispravljanje velike povijesne pogreške

Konvencijom o narkoticima iz 1961. godine listovi koke klasificirani su kao zabranjena supstanca te je zatraženo da se žvakanje listova potpuno eliminira iz društva u razdoblju od 25 godina.

"Pozivam vas da zajedno napokon ispravimo grešku koja je na snazi već punih 50 godina. Žvakanje listova koke trebamo prepoznati kao legalnu konzumaciju. Na primjer, narod u Boliviji konzumira marmeladu od koke, koja je uistinu ukusna. Također, u narodu je vrlo popularan i čaj od koke, koji je ujedno i jako zdrav", izjavio je Morales.

Dodao je da se ne zalaže za legalizaciju upotrebe listova koke za proizvodnju kokaina, već samo za proizvodnju ljekovitih sredstava.

Bolivija je treći najveći svjetski proizvođač kokaina, nakon Kolumbije i Perua. Listovi koke se već stoljećima koriste na području Anda kao stimulans i "sveti biljni lijek".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.