Bivši trogirski dogradonačelnik opet osuđen: Vinku Brkanu uvjetna za nesavjestan rad u službi

BIVŠI trogirski dogradonačelnik Vinko Brkan osuđen je danas u Splitu na uvjetnu kaznu zatvora zbog nesavjesnog rada u službi. U pitanju je kredit Karlovačke banke od milijun i pol kuna za HNK Trogir. Brkan je bez znanja Gradskog vijeća opteretio gradsku blagajnu, jer je potpisao zadužnicu kojom Grad Trogir jamči naplatu. S obzirom da HNK Trogir kredit nije mogao otplaćivati, banka se naplatila kod Grada u visini od 626 tisuća kuna, a za ostalo se vodi spor.

Brkan se iz problema mislio izvući rebalansom proračuna

Brkana su isprva teretili za zloporabu položaja i ovlasti, no djelo je prekvalificirano u nesavjestan rad, čime se otvorila mogućnost da mu se izrekne uvjetna kazna, i to godina zatvora, s rokom kušnje na tri godine.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Zorana Kežića nije prihvatilo argumente obrane kako bi sve bilo u redu da nije došlo do smjene vlasti, odnosno, da se kredit mislio namiriti rebalansom proračuna. Do toga nije došlo pa je evidentno nastupila šteta u gradskoj blagajni, tim više što je utvrđeno da je Grad Trogir već bio prezadužen. Brkan je, stoga, stav je sudskog vijeća, postupio lakomisleno, sa svjesnim nehajom.

Nije osuđivan, osim što je dobio devet mjeseci zatvora prije pola godine...

Vijeće je kod odmjeravanja sankcije cijenilo da Brkan nije ranije osuđivan, osim što se prije pola godine nagodio sa Uskokom za devet mjeseci zatvora za još neke zloporabe tijekom mandata u gradskoj upravi. Uz Brkana osuđeno je još četvero optuženika, mahom odgovornih osoba iz gradske uprave i komunalnog poduzeća Dobrić.

Nešto su više sreće danas imali preostali optuženici Lada Šago, Marijo Grujić i Romeo Palada. Teretili su ih da su po Brkanovom nalogu u Dobriću zaposlili nogometaše HNK Trogira, odnosno, da su napravili isplate za potrebe HNK Trogir. Sud ih je oslobodio u nedostatku dokaza. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.