Bivši gradonačelnik Maribora zbog kojeg su građani prosvjedovali želi ponovno na čelo grada

Screenshot: YouTube (Televizija Maribor)

BIVŠI mariborski gradonačelnik Franc Kangler, čiji su postupci prije dvije godine izazvali niz "urbanih ustanaka" protiv političke korupcije širom Slovenije te doveli do pada tadašnje vlade, ponovno će kandidirati za tu dužnost na lokalnim izborima početkom listopada.

Kangler je u srijedu najavio da će na izborima 5. listopada sudjelovati sa svojom vlastitom listom te da želi ponovo biti na čelu drugog najvećeg slovenskog grada kako bi u njemu popravio gospodarsku situaciju i spasio mariborski skijaški centar Pohorje kojemu prijeti stečaj.

Kangler je lani osuđen na sedam mjeseci zatvora zbog koruptivnog slučaja pri raspodjeli općinskih stanova, ali je viši sud presudu poništio pa će se održati novo suđenje.

Nakon što je pod pritiskom uličnih prosvjeda zbog korupcije u općinskoj upravi prije skoro dvije godine dao ostavku, Kangler je zbog kritika na račun njegova "kaubojskog" načina djelovanja u politici izbačen iz Slovenske pučke stranke (SLS) u kojoj je do tada bio jedan od najutjecajnijih, a protiv njega vodi se i više drugih sudskih postupaka. Prosvjedi zbog korupcije u općinskoj upravi u Mariboru pokrenuli su prije dvije godine i prosvjede u više drugih slovenskih gradova nakon kojih je pala i tadašnja vlada Janeza Janše.

Novi slovenski premijer Miro Cerar najavio je da će njegova buduća vlada predložiti zakon koji bi omogućio da se načelnici općina koji se biraju na neposrednim izborima, a optuženi su zbog korupcije, opozovu prije kraja mandata, što sada nije moguće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.