Balenović: Linić nikad nije odgovarao za pogodovanje kriminalu u Ini! On je čovjek iznad zakona!

Foto:

DA im borba protiv korupcije, kao i činjenica što Hrvati nemaju nimalo povjerenja u pravosuđe ne igra veliku ulogu, još jednom su pokazali glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Nisu se niti pojavili na skupu "Pravosuđe i borba protiv korupcije: kako vratiti povjerenje građana u institucije?" koje je organiziralo predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, iako su bili najavljeni kao govornici.

Predstavništvo EK kao gosta pozvalo je i predsjednicu udruge "Zviždač" Vesnu Balenović, koja je za Index rekla da bi joj bilo daleko draže da je bila pozvana u svojstvu govornika, jer bi tako mogla puno bolje prezentirati stanje korupcije u Hrvatskoj i što građani o korupciji misle.

"Stotine ljudi tjedno me zove i prijavljuje korupciju. Ne usude se prijavu podnijeti državnim organima jer znaju da ih u tom slučaju čeka progon kao i sve zviždače koji su dosad upozorili na korupciju i kriminal. Na posao sam vratila osobno brojne zviždača temeljem vlastitog autoriteta, postupkom medijacije tj. postupkom mirenja, bez uplitanja sudova", rekla je Vesna Balenović.

Pojedinci u represivnom aparatu dobivaju jednu mjesečnu plaću od države, a pet od kriminalaca

Balenović ističe kako joj je to pošlo za rukom unatoč činjenici da nema ovlasti koje imaju djelatnici DORH-a, USKOK-a i pravosuđa. Posebno naglašava pomoć medija koji su pojedine slučajeve javno obznanili i time spriječili daljnje kršenje ljudskih i radnih prava zviždača. Upravo zbog te činjenice i smatra da je pozvana na skup o borbi protiv korupcije u Hrvatskoj kojeg je organiziralo predstavništvo Europske komisije.

Za skup u predstavništvu EK, kaže da je dobro što je organiziran, da je dobro čim više ukazivati na opasnosti koje Hrvatskoj donosi korupcija, ali smatra da je zastupljenost pravih zviždača trebala biti veća od zastupljenosti "salonskih" i dokonih boraca koji o korupciji ne znaju konkretno govoriti, niti nuditi konkretna rješenja.

"Hrvatska je toliko koruptivna da je u svjetskim poslovnim krugovima dobila prefiks "smeće". Nalazimo se u srcu Europe i imamo srebrnu medalju iz korupcije, a državno vodstvo ne daje nikakva rješenja kako se protiv nje boriti, no zato mi znamo", kazala je Balenović.

Represivni aparat kojeg čini DORH, Policija i Pravosuđe mora se, naglašava, riješiti pojedinaca koji jednu mjesečnu plaću dobivaju od države, a pet plaća od kriminalaca.

Takvi pojedinac, dodaje, ne služe narodu i Hrvatskoj, već sebi i lopovima kojima su prodali dušu. Oni. kaže, obezvrjeđuju rad i kompromitiraju sve one poštene i stručne koji u tom sustavu rade.

"Josipović amnestira počinitelje teških zločina, ali nije spreman pomoći zviždačima"

"Jasno da se građani zbog toga za pomoć radije obraćaju nama u Udrugu. Zviždačima se ne smiju dijeliti otkazi, već im se mora pružiti potpora. Žalosti me predsjednik Josipović koji je spreman amnestirati počinitelje teških zločina, ali nije spreman u skladu sa novom pravdom koju je obećavao, konkretno pomoći zviždačima", rekla je Balenović.

Ističe kako bi se povratkom zviždača na posao kod građana vratila i vjera u iskrenost borbe sustava protiv korupcije.

Balenović naglašava kako nema govora o povjerenju u državu dok su god kriminalci u foteljama, a zviždači na ulici.

"U SAD-u su zviždači nagrađivani milijunskim iznosima, proglašavani osobama godine, sve tvrtke ih žele u svojim Nadzornim odborima. Prisutnost zviždača za njih predstavlja garanciju korektnog poslovanja u duhu zakona. U Norveškoj i Danskoj sramota je uopće imati zviždače, ne zato što su nepoželjni, već zato što bi to značilo da korupcije ima. U Hrvatskoj, suprotno od svog civiliziranog svijeta zviždače se sustavno zatire i progoni. Ostaju bez posla i život im se kao i meni pretvara u pakao", kaže Balenović.

Balenović je nakon 13 godina od ukazivanja na kriminal u INA-i i dalje bez posla, iako joj je Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić 17.ožujka 2011. godine dostavio pisanu potvrdu da je njezina kaznena prijava protiv INA-e bila utemeljena i da je u INI kriminala bilo. Svakome normalnom takav dokument bio bi dovoljan da vrati Balenović na posao u INU.

Bajić rekao da traži povratak na posao, na Sudu joj rekli da je došlo do zastare

"Bajić mi je rekao da se odmah obratim Sudu i temeljem tog dokumenta zatražim povratak u INA-u. Na žalost moj predmet preuzela je sutkinja Marina Braje Meznarić, ona ista koja je me 2001. godine u radnom sporu odbila tvrdeći da ne postoji građanska dužnost za prijaviti kriminal i da sam se bez obzira na točnost podataka ružno izražavala o svom poslodavcu. To su bili sramotni argumenti zbog kojih niti jedan sudac u Hrvatskoj ne bi smio nastaviti sudačku dužnost", tvrdi Balenović.

Dodaje kako joj je sutkinja Meznarić, nakon što joj je predočila Bajićevo priznanje, ovaj puta utvrdila da je predmet otišao u zastaru, te je odbila njen zahtjev.

"Koje li ironije? Ako je tko kasnio s dostavom priznanja, to je DORH! Zašto me zbog kašnjenja u radu jednog državnog tijela, ta ista država uskraćuje za radna prava odlukom drugog državnog tijela! Pošten čovjek se nađe u državnim škarama koje štite kriminalce, a režu poštene zviždače. Ova država ne služi narodu, već lopovima", rekla je Balenović.

Temeljem preporuke Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu Vlada RH je kaže, priznala kršenje njenih ljudskih i radnih prava te joj obećala na ime odštete isplatiti 20.000 eura.

Međutim taj iznos nisu isplatili jer su mediji doznali za tu ponudu, a predstavnik Vlade pri sudu u Strasbourgu ju je, kaže, optužio da je javnosti predočila njihovo priznanje i iznos obeštećenja.

"Linić je čovjek koji javno govori da bi krao i da se toga ne stidi"

Za pomoć se Balenović obratila osobno i premijeru Milanoviću, koji joj je kako navodi, rekao da je dobro upućen u slučaj i da mu je osobno žao što trpi nepravdu, ali da je on tu nemoćan, a ako bi joj i pokušao pomoći, da bi ga pribili na križ.

"Nije mi rekao tko bi to u rukama imao čekić, dok bi ga pribijali, ali sam gotovo sigurna da bi to bio ministar financija Slavko Linić. Zašto? Pa odgovor je više nego jasan! Linić je u vrijeme kulminacije kriminala u INI bio predsjednik Nadzornog odbora! Kao takav trebao je nadzirati zakonitost poslovanja. Kako ju je nadgledao vidimo iz Bajićevog priznanja da je u to vrijeme u INI bilo kriminala, te da je INI počinjena ogromna materijalna šteta. Je li ikad Slavko Linić odgovarao pred pravosudnim institucijama RH za takvo pogodovanje kriminalu i progon mene kao zviždača? Ne, nije nikada odgovarao, zato što je on Slavko Linić, čovjek iznad zakona, čovjek koji javno govori da bi krao i da se toga ne stidi", rekla je Vesna Balenović.

Čudi je da SDP "takvog čovjeka" drži kao člana i kao potpredsjednika stranke.

"Zar im nije jasno da takvim ponašanjem i takvim izjavama ne ruši ugled samo stranke, već ruši ugled bilo kojeg građana, pa čak i onih u Remetincu! No mi smo Hrvatska, i u Hrvatskoj je sve moguće, pa se ne trebamo čuditi podozrivim pogledima i podsmjehu uljuđene Europe", rekla je Balenović.

Ipak ima smisla ukazivati na korupciju

Na upit ima li uopće smisla ukazivati na korupciju, Balenović je kazala da ima.

Unatoč tome što je poznato kako zviždači završavaju, što nam dokazuje i najnoviji slučaj Jasmine Jovev, koja je javno ukazala na kriminal sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel i zato ostala bez posla, Balenović kaže kako bi građani i dalje trebali ukazivati na korupciju.

"Svi kriminalci će kad tad završiti u Remetincu. Doći će dan kad će kriminalci panično bježati, ali u tome im tada neće pomoći niti njihovi privatni avioni, niti brze jahte, niti diplomatske putovnice", poručila je Balenović.

Na kraju je dodala kako postoji jednostavan odgovor kako spriječiti korupciju u Hrvatskoj.

"Kad se u zatvor počnu spremati oni koji provode kriminal, a ne oni koji ukazuju na njega, tad će Hrvatska biti država poštenja. Kad se za kriminal prvom razbojniku dosudi 40 godina zatvora i oduzimanje tako stečene imovine cijeloj familiji kriminalca, nestat će lopovluka. Dok se god bude kažnjavalo zviždače, a kriminalcima tražilo olakotne okolnosti i oslobađalo ih se na opće zgražanje javnosti, Hrvatska će biti među prvima u svijetu po korupciji", rekla je Balenović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.