Bačić na suđenju za Fimi mediju: Uskoku sam dao novac koji smo dobili od Barišića

BRANKO BAČIĆ, donedavno glavni tajnik HDZ-a, na suđenju za aferu Fimi-media priznao je da je Uskoku predao dva milijuna i 300.000 eura iz stranačke blagajne. Novac je u stranku, kaže Bačić, donio Mladen Barišić.

> Tijek ročišta

"Održan je sastanak na kojem smo bili Kosor, Barišić i ja. Dogovoreno je da se novac pohrani u stranački sef", kaže Bačić, te dodaje: "Mislili smo da je riječ o novcu koji je prikupljen od donacija. Tako nam je rekao Barišić".

No, Bačić tvrdi da HDZ ta sredstva ipak nije koristio. "Nismo imali potrebu posezati za njima. HDZ je 2010. godinu završio s 13 milijuna kuna plusa", kaže Bačić.

Bivši glavni tajnik tvrdi da su tek nakon što se u medijima počelo pisati o aferi Fimi-media shvatili da bi novac mogao biti prikupljen ilegalnim kanalima. "Jadranka Kosor tada je nazvala glavnog državnog odvjetnika i obavijestila ga da je taj novac u siječnju položen u kasu. Ja sam novac Uskoku predao u listopadu 2010.", kazao je Bačić.

Bačić tvrdi da je HDZ za vrijeme njegova mandata na mjestu glavnog tajnika poslovala u skladu sa zakonom. No, također kaže da je primijetio da postoje sredstva koja se nisu evidentirala u poslovnim knjigama.

Sanader tražio zaštitu za HDZ-ovce u aferi Podravka

Čedo Prodanović, Sanaderov odvjetnik, Bačiću je predočio zapisnik sa sjednice užeg kabineta, u kojem stoji da je Sanader tražio jači angažman oko stranačkih kolega osumnjičenih u aferi Podravka. Prodanovića je zanimalo što to točno znači.

"Sanader je tražio da se stranka angažira oko zaštite dužnosnika koji su bili obuhvaćeni aferom. Raspravljalo se o tome na koji bi se način stranka mogla uključiti. Sanader nije direktno tražio da se nešto zataška, a samo on može znati što je točno mislio. Zalagao se da im se pomogne", rekao je Bačić.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi trebala svjedočiti Jadranka Kosor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.