BIH pokreće istragu o nezakonitoj uporabi fondova za zaštitu od poplava

Foto: FAH

POLICIJA Federacije BiH pokrenut će istragu kako bi utvrdila je li bilo protuzakonitog trošenja sredstava namijenjenih zaštiti od poplava, najavio je ravnatelj Uprave policije MUP-a FBiH Dragan Lukač kako ga u ponedjeljak citira sarajevski "Dnevni avaz".

"Situacija je takva da se ne može ostati gluh i nijem. Netko mora odgovarati a mi ćemo, ako utvrdimo postojanje kaznenog djela, zajedno s tužiteljstvima ići na podizanje kaznenih prijava", kazao je Lukač.

Cilj istrage je utvrditi postoji li odgovornost zbog ogromnih posljedica poplava koje su u svibnju pogodile BiH, a Lukač objašnjava kako će na meti istražitelja posebice biti entitetsko ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Uprava civilne zaštite te Agencija za vodno područje rijeke Save.

Prema entitetskom zakonu o vodama ta agencija ovlaštena je praviti planove za sprječavanje i smanjenje štetnih utjecaja od poplava za što dobiva značajna financijska sredstva.

"U tom smislu izvršit ćemo provjere je li bilo nepravilnosti u investiranju. Također ćemo provjeravati što su uradili entitetsko ministarstvo poljoprivrede te slična ministarstva na županijskim razinama", kazao je ovaj visoki policijski dužnosnik.

"Avaz" podsjeća kako je Uprava civilne zaštite u proteklih deset godina za pripremu mjera zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća dobila na raspolaganje 163 milijuna konvertibilnih maraka (83,3 milijuna eura).

Dio tih sredstava vlada Federacije BiH je, suočena s ozbiljnim manjkom u proračunu, posudila kako bi zakrpala proračunske rupe uz obvezu da pozajmljeni novac naknadno vrati.

U 2013. tako je iz fonda namijenjenog zaštiti od prirodnih nesreća za federalni proračun pozajmljeno 16 milijuna KM (oko 8 milijuna eura), a u veljači ove godine još 20 milijuna KM (oko 10 milijuna eura).

BiH preusmjerila 42 milijuna iz IPA fondova za sanaciju šteta od poplava

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je odlučilo preusmjeriti 42 milijuna eura iz pretpristupnih fondova Europske unije (IPA) za pomoć stanovništvu čija je imovina uništena u poplavama u svibnju, potvrdio je u Sarajevu predsjedatelj vijeća Vjekoslav Bevanda.

Riječ je o ranije odobrenim a neiskorištenim sredstvima koje je BiH dobila kroz program IPA 1.

Europska je komisija neovisno o tome prošlog tjedna odobrila paket hitne financijske pomoći za Srbiju i BiH vrijedan 65 milijuna eura, od čega bi BiH trebala dobiti 30 milijuna.

Bevanda je najavio i financijsku pomoć Svjetske banke. Ona je bosanskohercegovačkim vlastima ponudila 57 milijuna dolara hitne pomoći za sanaciju šteta nastalih poplavama. Riječ je o kreditu na 35 godina uz deset godina grace razdoblja i uz kamatu od 1,25 posto.

Točne razmjere materijalnih šteta uslijed poplava u BiH još nisu poznate, a u tijeku je njihova procjena koju provode stručnjaci Europske unije, Svjetske banke i Ujedinjenih naroda. Konačno izvješće o procijenjenim štetama trebalo bi biti objavljeno 18. lipnja.

Vlasti BiH planiraju u srpnju sazvati međunarodnu donatorsku konferenciju kako bi se na temelju te analize međunarodnih stručnjaka prikupio novac za projekte obnove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.