Austrijski političar odstupio zbog rasističkih komentara i povezivanja Trećeg Reicha s Europskom unijom

Screenshot: Youtube

AUSTRIJSKI krajnje desni političar koji se našao na udaru društva zbog rasističkih komentara i povezivanja Trećeg Reicha s Europskom unijom, odstupio je u utorak s mjesta vodećeg kandidata Slobodarske stranke na izborima za Europski parlament, rekavši da je izgubio stranačko povjerenje.

Andreas Moelzer (61) postao je osjetljivo pitanje za FPO, nacionalističku stranku koja pokušava zauzeti srednjostrujašku poziciju kako bi se približila biračima sitim europske centralizacije, ali se ne smatraju krajnjim desničarima.

Moelzer, koji se 'proslavio' izjavom da nacistička Njemačka izgleda kao liberalna zemlja u usporedbi agresivnim pravilima EU-a, kazao je agenciji APA-i da nije podnio ostavku zbog pritiska izvana, pritiska austrijskih medija ili cjelokupnog austrijskog političkog establišmenta, uključujući i krajnju ljevicu koja je pozivala na njegov kazneni progon. "Učinio sam to jer sam očito izgubio povjerenje vlastite stranke", rekao je.

Moelzer je veteran FPO i trebao je biti na jednom od prva dva mjesta stranačke liste na izborima za EP. Pritisak na stranku da ga makne rastao je iz dana u dan, navodi Reuters.

Moelzer se ispričao što je rekao da je Europska unija u opasnosti da postane "konglomerat crnaca" koji nemaju radnu etiku Austrijanaca ili Nijemaca. Opovrgao je i da je napisao članak u kojem je ustvrdio da su moderni Bečani "crni kao gavrani" i da treba otići u starački dom da bi se vidjelo kako su nekad izgledali "pravi Austrijanci".

Prije odstupa pod stranačkim pritiskom Molezer je odbio podnijeti ostavku na poziv austrijske židovske zajednice i drugih stranaka.

FPO po anketama uoči europskih izbora dobiva 27 posto glasova, više od vladajućih socijaldemokrata i narodnjaka.

Očekuje se da će krajnja desnica odlično proći i u drugim zemljama EU-a zbog nezadovoljstva birača visokim stopama nezaposlenosti i strahom od useljavanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.