Amber alert: U Hrvatskoj svake godine nestane 700 djece, ulaskom u EU još ćemo ih teže pronaći

Screenshot: nestaladjeca.hr

GODIŠNJE u Hrvatskoj nestane oko 700-tinjak djece, a njih oko 600 se ubrzo pronađe i to su uglavnom djeca koja su pobjegla iz vlastitih domova. Mnoga od njih seksualno su zlostavljana. Uz to oko 40-ak djece koja su nestala vode se nestalima još od 2010. i nikad nisu pronađena.

U Hrvatskoj ne postoji sustav uzbunjivanja koji se u SAD-u naziva Amber alert, a dobio je naziv po devetogodišnjoj djevojčici Amber Hagerman koja je ispred svoje kuće oteta dok se vozila na biciklu te nađena par dana kasnije mrtva.

Nakon toga je u SAD-u pokrenut je jedinstven sustav uzbunjivanja u slučajevima otmice djece. Svi mediji, sve autobusne i željezničke postaje te autoceste i aerodromi prenose vijest o otetom djetetu. Isto tako sve trgovine objavljuju tu obavijest. U SAD-u je običaj i da se fotografije nestale djece postave na kartonske kutije od mlijeka, a redovno se na TV-u objavljuju emisije o nestaloj djeci.

Amber alert potreban i u Hrvatskoj

"Takav bi sustav trebalo uvesti i kod nas, pogotovo u slučaju kad znamo da se radi o otmici", rekao je za Index Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Spomenuo je slučaj Antonije Bilić, za koju bi možda bilo više šanse da se što prije dozna gdje je, da se ovakav sustav za uzbunjivanje primjenjuje i kod nas. Kaže kako je, na sreću, broj otmica dosta nizak u Hrvatskoj, no zato je kaže veliki postotak zlostavljane djece koja bježe iz vlastitih domova kako bi prestali biti žrtve seksualnog i fizičkog zlostavljanja.

Veliki broj djece koja pobjegnu od kuće se pronađe te ukoliko se ustanovi da je riječ o zlostavljanju, kontaktira se Centar za socijalnu skrb i dijete se smješta u Dom.

"Stigmatizacija djece u domovima mora prestati"

Međutim, ističe Ramljak, veliki je problem što se djeca koja su u domovima često i stigmatizirana.

"Često im stavimo stigmu jer ih je lakše osuditi nego pomoći, a da se ne pitamo što stoji iza tih nesretnih sudbina djece čiji ih put nanese u nepoznato, daleko od svih, a pogotovo najbližih", rekao je Ramljak.

Ističe kako nas djeca trebaju, a pogotovo koja su pobjegla iz institucija u koje su smještena ili privremeni dom jer nisu imali tu sreću roditi se u barem malo boljem obiteljskom okruženju gdje neće biti samo jedan broj u nizu zlostavljane djece koja su tiha i povučena u našem susjedstvu, a žele samo malo roditeljske pažnje i ljubavi.


Do 2016. bi tvrdi, trebao završiti projekt po kojem bi se djecu smještalo u manje domove, sa oko 15-ero djece, a ne da ih sad ima po 70. Samim time, bi se tvrdi Ramljak, s njima puno više radilo i umanjila šansa da postanu asocijalne osobe kasnije sklone problemima.

Ulaskom Hrvatske u EU nestala djeca će se teže pronaći

Inače, povodom Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece koji se obilježava svake godine 19. studenoga, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu predstavio je uslugu Pozivnog centra za nestalu djecu (broj 116 000) i web stranicu www.nestaladjeca.hr, koja služi kao registar nestale djece u Hrvatskoj.

"Želja je da što više medija postavi banner s podacima o nestaloj djeci i napravi prvi korak da se dijete pronađe i pokaže mu da ipak ima netko tko se brine i kome je stalo što ga nema", rekao je Tomislav Ramljak.

Mediji, ističe, danas mogu rušiti vlade, a tako je tvrdi, malo potrebno da upravo oni naprave korak da se zaštiti dijete.

Na kraju upozorava kako je ulaskom Hrvatske u EU i ukidanjem granica puno lakše da djeca iz Hrvatske završe na drugom kraju Europe i da će ih biti puno teže pronaći.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.