"Ako urednici HTV-a tragedijom smatraju što će raditi neki drugi posao, neka pogledaju radnike Diokija"

NAKON što su se danas u jednom dnevnom listu pojavile informacije o tome da je na HRT-u u samo nekoliko dana posmjenjivano četrdesetak urednika, mahom u informativnom programu, što je jedan neimenovani zaposlenik usporedio s Bartolomejskom noći, o tome smo popričali s v.d. urednicom Informativnog programa HTV-a Sanjom Mikleušević Pavić. Ona te navode suštinski demantira.

Imate li okvirni broj koliko će urednika programskih sekcija i emisija unutar Informativnog programa biti zamijenjeno? Tko je sve smijenjen u informativnom programu i tko će odsad obavljati njihove funkcije?

"Informacije koje su se pojavile su poluinformacije čiji je jedini cilj manipulacija. Uz to što su netočne, lako su provjerljive, jer su "smijenjeni" Mislav Togonal i Petar Vlahov jučer vodili emisije koje i inače vode. Sandra Križanec je na bolovanju, Ivan Jabuka na godišnjem odmoru, Nevena Rendeli snima Boje turizma...

Činjenice govore kako sa današnjim danom u mom segmentu nitko nije smijenjen. Tekst vrvi netočnostima od kojih je jedna i ta da su smijenjeni pomoćnici urednika Dnevnika. Takvo što, naime, u sistematizaciji radnih mjesta uopće ne postoji. Razumijem interes javnosti za to tko će biti na ekranu i voditi emisije unutar Informativnog programa, no tko će voditi cjeline unutar istoga, a koji je godinama sustavno uništavan i devastiran, moja je odgovornost. Da bi se cijeli program reorganizirao na način da se zna tko što radi, što su čiji zadaci i tko odgovara za određeni segment, trebaju mi ljudi za koje mislim da taj veliki zadatak mogu iznijeti.

Stanje koje sam zatekla nije dobro i ono se ne odnosi na, ponavljam to, tko će što voditi, nego kako pokrenuti taj uspavani i u ključnim dijelovima umrtvljeni sustav. U ovom trenutku veći mi je problem stanje u dopisništvima i u činjenici da su se zbog dugogodišnjeg neulaganja u program jučer u dva dopisništva raspala dva magnetoskopa, da su nam kamere po TV centrima iz 1994. godine (a te ulaze u podmladak) i da bi neki primjerci s kojima kolege snimatelji rade obogatile fundus Tehničkog muzeja. HTV ne čine samo oni koji nešto uređuju, to je pogon koji čine snimatelji, montažeri, tonci...

U ovom trenutku to je u fokusu moga zanimanja. Jer ako se to ne riješi, uopće nije važno tko će što voditi - redakciju ili emisiju - jer nećemo imati s čime to realizirati. I da na kraju raščistim neke stvari. U Informativnom programu radi oko 370 ljudi. Zasad sam pokrenula, kažem pokrenula, zahtjeve za  razrješenjem s dužnosti pet urednika. Onome tko je zahtjev koji je tek u pravnom postupku mogao uopće usporediti s Bartolomejskom noći nedostaje, da budem blaga, kulture i osnovnog obrazovanja", objašnjava Mikleušević Pavić.

Po kojem su se kriteriju provodile kadrovske promjene?

"Kriterijima kojima sam se vodila cijelu svoju novinarsku karijeru - profesionalizam, odgovornost, vjerodostojnost i znanje. Smiješno mi je odgovarati na ovakva pitanja u trenutku kada nitko nije "smijenjen", jer kao legalist poštujem proceduru i nastojim sa svima prije bilo kakve odluke koju donesem razgovarati, posebice kada se tiču osoba na koje se  odnose. No očito je problem u tome što neki misle kako će se  stare prisavske navade, koje su i nas dovele do stanja u kojem jesmo, nastaviti, a te su - jednom urednik, uvijek urednik.

Vrijeme je da se urednici, koji su npr. samo u redakciji unutarnje politike brojčano nadmašili novinare pa je omjer 3:1, vrate svojoj biti, a to je - novinarstvo. Mi smo dobili mandat  za promjene koje je očekivala ne samo javnost, nego i kolege sa kojima razgovaram ovih dana. Logikom onih koji misle kako je tragedija sudbina urednika HTV-a koji neće zadržati svoje pozicije, nego preuzeti druge dužnosti unutar programa uz stalnu plaću, neka pogledaju oko sebe npr. radnike Jadrankamena, Diokija, Trimota...

Ako i tada dobro ne vide, neka pitaju kolege koje su ostali bez posla u Vjesniku ili Nacionalu, kako im je i kako žive. I nitko nema pravo, počevši od mene, misliti da mu je urednička funkcija vječna ili da se njome, kako misle neki s kojima sam ovih dana razgovarala vezano za njihov dalji rad, može  trgovati", kaže za Index Mikleušević Pavić.

Koji cilj želite postići smjenama?

"Na to pitanje bih mogla odgovoriti kada bih znala tko me optužuje i s kojim argumentima i tko je do sada "smijenjen". Iz tih razloga nemam potrebe ništa demantirati, jer uistinu - nemam što.

Za razliku od mojih prethodnika, nikoga neću smjenjivati  putem novina, niti ću kolege postavljati na taj način. Moja  je zadaća revitalizirati program i resurse, vratiti javni sadržaj u "prime time", iz dugogodišnjeg programskog pritvora vratiti ljude koji su se bavili temama s područja civilnog društva, kulture, znanosti i školstva i toga ću se držati", kazala je na kraju za Index v.d. urednice Informativnog programa HTV-a Sanja Mikleušević Pavić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.