60-godišnja žena sa svoja dva psa već 100 dana živi u kartonskoj kutiji na Jarunu

Foto: SUZA/Facebook

SLIKA beskućnika koji u naručju drži svog psa, obišla je prije nekog vremena svijet i pokrenula pravu lavinu emocija i suosjećanja. No, životne priče, slične onoj s fotografije koja nas je ganula, događaju se i tu pored nas, ali na žalost često ostaju neprimijećene. Jedna od njih je i tužna priča 60-godišnje žene iz Zagreba koja je, spletom nesretnih životnih okolnosti, sa svoja dva psa završila na cesti, kao beskućnica.

S ljubimcima Felisom (1,5 g) i Srebricom (5,5 g.) nesretna žena već punih 100 dana živi u zaklonu od kartonskih kutija pored jedne prazne zgrade na zagrebačkom Jarunu. No, troje nesretnika sada je zasmetalo vlasnici zgrade koji im je naložila da do sutra, 8. srpnja, napuste i taj bijedni, kartonski dom.

Tijekom agonije, koja traje više od tri mjeseca, nitko iz nadležnih institucija nije ponudio nikakvu pomoć te je nesretnoj ženi i njenim ljubimcima priskočila samo SUZA (Saveza udruga za zaštitu životinja Grada Zagreba) koja je danas, na svojoj Facebook stranici, objavila ovu potresnu životnu priču te zamolila građane za pomoć.

"Jedna nesretna sudbina i tri bića (dva psa i jedan čovjek) mole za hitnu pomoć jer su već preko 90 dana beskućnici!!

Prije nekog vremena info centar Suza zaprimio je nesvakidašnju dojavu o nesretnoj ženi i njezinim dvjema ljubimicama u tipu zlatnog retrivera: Felis (1,5 g) i Srebrici (5,5 g.) s kojima se spletom nesretnih životnih okolnosti doslovno našla na cesti u jednom zagrebačkom kvartu gdje se nalaze i danas unutar improviziranog zaklona od kartonskih kutija naslonjenog na jednu napuštenu zgradu. Iako improvizirani zaklon nikako ne može zamijeniti sigurnost doma on ipak nesretnoj ljudsko - psećoj obitelji predstavlja kakav takav zaklon, bez kojeg nažalost također sutra ostaju jer ih vlasnik zgrade tamo ne želi. Umjesto da ponukan teškom životnom situacijom ponudi bilo kakvu vrstu pomoći, on nudi rok za odlazak: 08.07. Vjerujemo da to nikada nitko ne bi učinio samo kada bi svatko malo zastao i bez obzira na sve drugo zapitao se kako je to biti na cesti 24h na dan, bez wc-a, bez hrane i vode, bez novca, svakome ste nevidljivi i prolazi pokraj Vas, bez mogućnosti odmora i počinka, bez tuša, onih najosnovnijih sitnica u danu koje uzimamo zdravo za gotovo i bez kojih ne možemo, spavajući s jednim okom otvorenim na podu ili na klupi u parku izloženi raznim opasnostima.... i k tomu još na brizi imati dva ljubimca? Stoga smo i mi odlučili učiniti iznimku i tražiti ovom objavom rješenje za cijelu obitelj kada se već čini da su sve mjerodavne institucije zakazale...“, navodi se na Facebook stranici  Suze.

Izgubila je pravo na socijalnu pomoć

Kako doznajemo od gospođe s Jaruna, koja zajedno s još nekoliko susjeda, povremeno nesretnoj ženi i njenim psima odnosi hranu i vodu, riječ o 60-godišnjakinji koja ima premalo upisanog radnog staža, svega 5 g. te na  žalost nije ni kandidat za mirovinu, a uz obrazloženje da je radno sposobna ostala je i bez prava na socijalnu pomoć. S obzirom da je cijeli svoj život živjela kao podstanar, s izgubljenom je novčanom pomoći izgubila i jedini smještaj, jer sobicu, u kojoj je živjela sa svojim ljubimcima, više nije mogla plaćati novcem koji priskrbi od prikupljanja boca. Budući da do sutra mora napustiti i mjesto koje je u posljednjih 100 dana njen jedini dom, iz Suze mole za pomoć.

"Pozivamo i molimo sve građane grada Zagreba i šire da se što prije jave ukoliko su na bilo koji način u mogućnosti pomoći cijeloj obitelj što bi za napaćene duše i s obzirom na njihovu međusobnu povezanost i ljubav bilo idealno rješenje", apeliraju iz Suze te se nadaju da negdje u hrvatskoj metropoli, ili u bilo kom drugom dijelu Hrvatske, postoji maleni slobodan kutak, sobica, stančić, kućica, podrumska prostorija ili šupa, koju bi netko bio voljan ustupiti ovoj nesretnoj, maloj obitelji. Budući da novca za plaćanje smještaja nema, 60-godišnja žena ponudila je da čišćenjem, kuhanjem, spremanjem, plati smještaj za sebe i svoje ljubimce te se nada da će konačno, pa makar i privremeno, svi troje pronaći svoje mjesto pod suncem.

"Strašno je da nitko ne želi pomoći"

Volonterka iz SUZA-e za rekla je za Index: "Strašna je i sama pomisao da su se u zagrebačkom naselju, u kojemu živi preko 10 000 stanovnika, našle samo dvije žene koje su gospođi priskočile u pomoć, jedna koja je cijepila i čipirala pse i druga koja joj povremeno odnese hranu te joj kod sebe doma opere rublje. Ostali samo dolaze i gledaju tu nesreću, a potom odlaze svojim domovima."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.