33 godine prekasno traže leš Etana Patza po smeću: FBI i dalje ne vjeruje da je ludi prodavač ubojica?

IZNOVA otvoreni slučaj nestanka šestogodišnjeg njujorškog dječaka Etana Patza nakon 33 godine ponovno je u središtu pažnje. U svom je priznanju stravičnog zločina 51-godišnji Pedro Hernandez ovih dana ispričao američkoj policiji kako je tijelo šestogodišnjeg Etana Patza, nakon što ga je zadavio, u vreći bacio među smeće.

Američka policija sad, 33 godine kasnije, pokušava utvrditi kako nitko nije zamijetio tijelo 20-ak kilograma teškog i oko metar visokog dječaka u vreći za smeće te na koje je smetlište vreća prije više od tri desetljeća otpremljena. Da su u Hernandezovo priznanje povjerovali prvi put kad im je došao ispričati što je učinio, šanse za pronalazak tijela bile bi daleko veće.

Podsjetimo, najmlađa sestra Pedra Hernandeza, 43-godišnja Lucy Suarez, ispričala je za New York Post: "Svake godine na godišnjicu nestanka tog malenog dječaka su prikazali na TV-u, a ja bih rekla: `Zašto se ne preda?`. A onda mi je sestra kazala: `Predao se, ali ga je policija pustila jer misle da je previše lud`. Stalno nas je to progonilo".

Svega pet dana nakon Etanovog nestanka policija je bila u trgovini u kojoj je Hernandez radio, ali ne postoji nikakva službena evidencija da su s njim razgovarali o Etanu.

FBI i dalje ne vjeruje da je Hernandez ubojica?

Iako je protiv Hernandeza podignuta optužnica za drugostupanjsko ubojstvo, FBI je, kako pišu američki mediji, i dalje sumnjičav po pitanju njegova priznanja. Naime, nikakvih fizičkih dokaza koji bi potvrđivali njegovu priču nema, a Hernandez ima dugu povijest mentalnih oboljenja, među kojima su i šizofrenija, bipolarni poremećaj te vizualne i zvučne halucinacije.

Novo priznanje dan uoči 33. godišnjice nestanka

Dan uoči obilježavanja 33. godišnjice Etanovog nestanka američka policija izvijestila je kako imaju priznanje muškarca odgovornog za nestanak i smrt dječaka te kako je ubojica zadržan u pritvoru.


51-godišnji Pedro Hernandez iz New Jerseyja, koji je nekad radio kao prodavač u New Yorku i živio u Etanovom susjedstvu, više od tri i pol sata iznosio je policiji potresno priznanje ubojstva dječaka za kojim više od tri desetljeća traga cijela Amerika. U to vrijeme 19-godišnji Hernandez, prema vlastitom priznanju, namamio je Etana u trgovinu obećavši mu sok, zadavio ga, a potom dječakovo tijelo u plastičnoj vreći bacio među smeće u uličicu.

"U godinama koje su uslijedile nakon Etanovog nestanka ispričao je svojoj obitelji i prijateljima kako je `učinio lošu stvar i ubio dijete u New Yorku`", ispričao je predstavnik njujorške policije Raymond Kelly, dodajući kako je u maloj trgovini u SoHo četvrti Manhattana, nedaleko od Etanovog doma, Hernandez te kobne 1979. godine radio svega oko mjesec dana.

Nestao na putu prema školi

Šestogodišnji dječak Etan Patz iz New Yorka je nestao 25. svibnja 1979. godine. Bilo je to prvi put da se sam uputio prema autobusnom stajalištu. Njegova majka Julie Patz zabrinula se nakon što joj se sin nije vratio iz škole. Kad je nazvala školu, saznala je da tog dana uopće nije bio na nastavi. Zvala je potom njegove prijatelje - nitko o Etanu nije znao ništa. Do večeri je više od stotinu policajaca češljalo grad u potrazi za dječakom. Potraga je nastavljena tjednima, ali bezuspješno.

Istraga nestanka šestogodišnjeg Etana ponovno je pokrenuta prije mjesec dana, kad su FBI i policija izvijestili da su došli do novih saznanja. Tragovi su vodili prema danas 75-godišnjem stolaru i majstoru Othneilu Milleru koji je Etana upoznao dan uoči njegova nestanka i dao mu dolar, a u čijem su podrumu policijski psi navodno nanjušili ljudske ostatke. Ranije je policija za Etanov nestanak sumnjičila i Josea Antonia Ramosa, zlostavljača djece povezanog s dječakovom dadiljom.

U petak je obilježena 33. godišnjica nestanka. Etan je postao simbolom pokreta potrage za nestalom djecom i njegovo se lice prvo u Americi našlo otisnuto na tetrapacima mlijeka. Dan Etanovog nestanka, 25. svibnja, američki je predsjednik Ronald Reagan bio proglasio Nacionalnim danom nestale djece. Etan je još 2001. godine proglašen mrtvim, budući da mu svih ovih godina nije bilo traga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.