26-godišnja Vijetnamka iz nepoznatog razloga zarobljena u tijelu starice, stručnjaci traže rješenje

PROBLEMI za mladu Vijetnamku počeli su 2008. godine. Iako ima tek 26 godina, nitko vam ne bi zamjerio da pomislite kako se radi o 70-godišnjoj bakici, piše AsiaOne.

Nakon što je prije tri godine imala alergijsku reakciju koristila je brojne lijekove koji joj nisu pomogli, a koža na licu, vratu i rukama Nguyen Thi Phuong naborala se i objesila, zbog čega sada izgleda kao da je daleko starija.

Praktički se postarala u nekoliko dana, a sve je počelo kada je mlada žena iz tajlandske provincije Ben Tre pojela obrok od morskih plodova. Nakon jela na licu joj je izbio osip koji ju je toliko svrbio da se češala i preko noći. Kako bi ublažila simptome, 34 - godišnji suprug Thanh Tuyen joj je kupio neke lijekove.

Prestala se liječiti

Oni nisu pomogli, pa je posjetila lokalnog liječnika koji joj je prepisao lijekove za dermatitis, od kojih joj je lice jako nateklo, a na koži su joj izbili plikovi.

Nakon tjedan dana prestala ih je koristiti i obratila se ljudima koji prakticiraju tradicionalnu kinesku medicinu, i dobila je lijek koji je smanjio otok, no zbog njih se i udebljala. Lijek je bio skup, što si ona i suprug nisu mogli priuštiti, a i nije joj puno pomogao.

Nesretna Thi Phuong uskoro je počela nositi masku svaki put kad bi izašla na ulicu, a nakon što je njezin suprug 2009. godine dao otkaz kako bi se brinuo o njoj, ostali su bez novaca i u potpunosti se prestala liječiti.


Čak joj se i koža na trbuhu objesila , a i grudi su joj dobile "starački" izgled. No, Thanh je i dalje jako zaljubljen u nju i kaže da je unatoč svemu ona i dalje ista žena s kojom je stupio u brak.

Liječnici zbunjeni, mnogi joj žele pomoći

Liječnici su zbunjeni ovim slučajem, jer unatoč izgledu njezine kože, Thi Phuong je savršeno zdrava. Bivši predsjednik Udruženja endokrinologa u Ho Chi Minu, liječnik Mai The Trach, rekao je da uz ostarjelu kožu ona nema simptome starosti, sjećanje joj je očuvano i unutarnji organi su joj zdravi.

Liječnici mogu samo nagađati o uzroku njezina stanja, navodeći teško trovanje, alergiju na neke lijekove, ili zlouporabu lijekova koji sadrže kortikosteroide, koji se koriste za obnavljanje kože i smanjenje oteklina. Oni imaju nekoliko nuspojava, a liječnici kažu da u slučaju naglog prestanka uzimanja može doći do stanja kakvo je zadesilo mladu Tajlanđanku.

Drugi pak sumnjaju kako se radi o endokrinom ili genetskom poremećaju. Dermatolog Hoang Van Minh smatra kako Thi Phuong boluje od kutane mastocitoze - poremećaja do kojeg dolazi zbog prevelikog broja masnih stanica, a stanje se očituje oštećenjem kože i svrbežom.

On smatra da se lijekovima i laserskim tretmanima može popraviti situacija, a laserom se mogu umanjiti bore, i stanje njezina lica poboljšati za 50 do 70 posto.

Nakon što je njezina tužna priča objavljena u novinama javili su se brojni medicinski stručnjaci koji joj žele pomoći. Bračnom paru koji zarađuje jedva 150 dolara mjesečno ponuđena je i financijska pomoć.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.