22 godine od pogibije Gordana Lederera: Na ubojicu primijenjen Zakon o oprostu?

Foto: Wikipedia

22 godine je prošlo od pogibije HTV-ovog snimatelja Gordana Lederera, jedne od prvih žrtava srpske agresije na Hrvatsku.

HTV-ov ratni snimatelj tog je 10. kolovoza 1991. godine poginuo na radnom mjestu, pogođen metkom snajpera, snimajući hrvatske borce u akciji na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice. Iza sebe je ostavio brojne video zapise koji i danas slikovito govore o prvim danima Domovinskog rata. Poznat je i naknadni montažni uradak njegovih ratnih snimaka 'Banijska praskozorja'. Jučer je na brdu Čukuru obilježena 22. obljetnica pogibije, a ispred križa postavljenog njemu u čast, njegov otac Prvislav je rekao kako "Gordan ovdje nije poginuo već ubijen".

"Dogovorno je ubijen, služba 5. vojne oblasti izdala je nalog, organizirala je sve. Tamo iza one kuće preko bila su dva snajperista, jedan s normalnim metkom, a drugi s tromblonom i pogodili su ga. I to je bio kraj", rekao je njegov otac Prvislav.

Do danas nitko za njegovu smrt nije odgovarao.

Kako javlja HRT, na Milana Zorića, koji se javno pohvalio da je počinio ubojstvo, 1996. primijenjen je Zakon o općem oprostu.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.