1800 doza lijeka protiv korone od danas u Hrvatskoj. Evo kakav je to točno lijek

Foto: EPA

JUTROS je u zagrebačko skladište Rochea stiglo ili upravo stiže 1800 doza Rocheovog lijeka protiv koronavirusa. O njemu je za N1 govorila Tihana Šlezak iz HALMED-a, koja je prvo opisala o kakvom se lijeku radi.

"To je Ronapreve, lijek koji je kombinacija dva mononukleonska antitijela. To su proteini dizajnirani da prepoznaju protein šiljka virusa, vežu se za njega i sprječavaju ulazak u stanicu. Namijenjen je onima koji su oboljeli, imaju simptome covida, ali nemaju potrebu za kisikom, nisu razvili teški oblik bolesti, ali imaju rizične čimbenike koji bi mogli utjecati na to da bolest progresira u teški oblik", rekla je.

Kazala je i kako lijek nije namijenjen svima, nego je za specifične slučajeve. Kazala je i kako lijek nije razlog za opuštanje

"Što se tiče opuštanja, naravno da se ne možemo opustiti, lijek je namijenjen sprječavaju najgorih ishoda, za specifičnu skupinu pacijenata", rekla je i dodala da i dalje treba poštovati mjere i cijepiti se.

"Ni jedan lijek nije čaroban"

Šlezak je rekla i kako će se lijek koristiti te tko će ga moći dobiti. 

"Liječnici će morati odlučiti tko će ga dobiti ovisno o rizičnim čimbenicima. Primjenjivat će se u zdravstvenim ustanovama, u obliku infuzije ili injekcije, pacijent mora biti cijelo vrijeme pod nadzorom liječnika dok se primjenjuje. Indikaciju će određivati sami liječnici, istraživanja su pokazala da je u odnosu na placebo ovaj lijek smanjio potrebu za hospitalizacijom, a bilo je i manje smrtnih ishoda", kazala je.

Kazala je kako od lijekova ne možemo očekivati da okončaju pandemiju.

"To će napraviti svaki pojedinac, mi kao društvo ako poštujemo mjere. Niti jedan lijek nije čarobni lijek koji će okončati pandemiju", rekla je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.