HRVATSKI NOGOMETAŠI

Zvali su ga kantom. Trener njegove karijere pretvorio ga je u simbol Juventusa

Foto: Juventus/Instagram Mario Mandžukić/EPA

KAD je Mario Mandžukić u ljeto 2015. potpisao za Juventus, navijači Stare dame nisu bili pretjerano oduševljeni jer je Hrvat stigao nakon odlaska, za njih, svemogućeg Carlosa Teveza. Mario, igrač unikatnog stila igre, morao se uklopiti i to je krenulo otežano.

>>> Službeno: Mandžukić potpisao zadnji ugovor karijere, otkriveni detalji

Juventus je u jesen 2015. bio daleko od borbe za naslov, Marija su nazivali kantom i promašajem od 20 milijuna eura koliko je plaćen Atletico Madridu na strašnu inicijativu Juventusovog trenera Massimiliana Allegrija.

Vjera u Mandžukićeve sposobnosti nije naročito postojala, Allegrija se tjeralo iz kluba svim silama i jedino je klub stao iza obojice, a trener Allegri posebno iza svojih igrača, prvenstveno Marija Mandžukića.

Bio je tada možda i jedini koji ostao miran i odan svom igraču.

"Bidone" je talijanski izraz za kantu pa kad u Twitter tražilicu upišete "Mandzukic bidone", dobijete objave sličnog sadržaja od prije četiri godine.

No u zimu su Allegrijevi mehanizmi proradili, samim time i Mandžukić kojeg je mučila ozljeda lakta, pa se klub ekspresno vratio u utrku za naslov s 15 uzastopnih pobjeda. Mario je postao nedodirljiv u sastavu, što je na snazi i danas, dok igra nogomet karijere.

>>> Godina u kojoj su svi shvatili kakav je igrač Mario Mandžukić

Tu se počela rađati ljubav koja je danas i službeno okrunjena novim, poboljšanim ugovorom za hrvatskog ratnika.

Zahvala čovjeku koji bespoštedno stoji iza njega

Cijelo vrijeme Max Allegri mudro je balansirao dobre i lošije igre Mandžukića bez dramatičnih izjava kad bi ovaj odigrao slabije i bez likovanja i prozivanja kritičara kad bi Mario bio među najboljima.

Zato je Allegri najvažnije trenersko ime u Mandžinoj karijeri.

Nije tajna da se njih dvojica izuzetno poštuju - Allegri ga smatra jednim od najinteligentnijih nogometaša koje je trenirao i svjetskom klasom, a Mandžukić mu to vraća na terenu igranjem u kojoj god ga trener ulozi zamisli na terenu.

"Jako sam sretan što sam potpisao novi ugovor s Juventusom do 2021. Velika mi je čast igrati za ovaj nevjerojatan klub koji stvarno brine o svojim igračima i velika mi je čast boriti se sa svojim sjajnim suigračima za naše sjajne navijače. Zahvaljujem Upravi kluba na čelu s predsjednikom Andreom Angellijem i trenerskim osobljem koje vodi Massimiliano Allegri zbog njihovog poštovanja i povjerenja. Kao i uvijek, nagradit ću tu vjeru tako što ću dati sve od sebe svaki put kad zakoračim na teren u našem slavnom crno-bijelom dresu."

Poznato je da se Mario ni u jednom klubu nije zadržavao duže od dvije sezone, osim u Marsoniji kao junior te Dinamu za koji je igrao od 2007. do 2010.

Juventus je velika Mandžukićeva ljubav

U Wolfsburgu i Bayernu je igrao dvije sezone, jednu u Atleticu, a u Juventusu je, evo, već četvrtu u nizu i tu će brojku, nema sumnje, još popraviti.

I sam je nogometaš priznao da se s vremenom zaljubio u boje dresova u kojima je već igrao na početku karijere.

Ljubav je obostrana jer je, kako je i sam Mario objasnio, Juventus klub koji brine o svojim igračima, kao i trener Max Allegri koji je uvijek stajao iza njega.

U dobru i zlu.

"Mandžukić je veliki napadač, nikada ne griješi. On je jedan od onih igrača koji čak i na svoj slabiji dan mogu donijeti fizičku želju i prisutnost te napraviti razliku. Njegov doprinos je nemjerljiv jer je vitalan. Uvijek je koncentriran na igru. Otkako ga je prodao, Bayern se bori za svaku europsku pobjedu", Allegrijeve su riječi od prije četiri mjeseca, kada je Mario golovima rušio sve rivale u Serie A.

"Ratnik među ljudima" simbol je kluba

I zato je Mario izrastao u neprikosnovenog borca, nikad mu ništa nije bilo teško uraditi za trenera, suigrače i klub koji od prvoga dana imaju maksimalnu vjeru u njega.

"Ratnik među ljudima" bio je transparent najvatrenijih Juventusovih pristalica u jednoj od utakmica Lige prvaka prošle sezone. 

Za sve mu je stigla nagrada ove sezone. Osim ugovora koji je stigao u proljeće, Mario konačno igra na svojoj prirodnoj poziciji napadača i trener Allegri ga više ne žrtvuje na lijevom krilu, poziciji na kojoj se također prethodne sezone pokazao kao važan član udarne postave jednog od najvećih svjetskih klubova.

A da je dobar te da u njemu još ima goriva, pokazao je Juventus novim ugovorom.

Mandžo, autor najvažnijeg gola u hrvatskoj nogometnoj povijesti, imat će i veća primanja u 32. godini, iako većina nogometaša tih godina kreće silaznom putanjom uz pogled prema Kini ili SAD-u.

Mario, kao i uvijek, ide drugačijim putem. Svojim, pobjedničkim, koji je najavio još kao golobradi klinac iz Slavonskog Broda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.