rukometni euro

Zlatko Horvat: Ja ovako nešto nikad nisam vidio ni doživio u svojoj karijeri

Foto: Pixell/Slavko Midzor

ZLATKO HORVAT (37) je za reprezentaciju Hrvatske debitirao na Euru 2006. kad je ekipa Line Červara zauzela četvrto mjesto. Nakon toga Zlaja je bio standardno desno krilo reprezentacije i s njom je osvojio četiri europske medalje, dvije svjetske i jednu olimpijsku. Nažalost, ni jednu zlatnu.

Horvat nakon mnogo godina više nije dio nacionalne selekcije, Hrvoje Horvat se odlučio na radikalno pomlađivanje, a Zlaja nam je u intervjuu nakon teškog i bolnog poraza od Crne Gore (26:32) rekao da smatra da se ništa dramatično nije dogodilo i da on daje čvrstu podršku i izborniku i svim igračima.

Kako komentirate težak poraz od Crne Gore?

Ne bih ništa previše mudrovao, filozofirao i kritizirao. Možemo se složiti da momci nisu odigrali dobro, ali kad znamo u kakvim uvjetima žive, treniraju i igraju, onda im se nema što puno zamjeriti. Izbornik Horvat je na početku priprema imao jednu skupinu igrača, sad ima sasvim drugu.

Kad u rosteru na velikim natjecanju imaš skoro 30 igrača, onda je jasno da nešto nije normalno i da je jako teško uigrati se. Naravno, neki su igrači podbacili i to im treba biti škola. Mladi igrači iz ovog poraza moraju shvatiti kakva je koncentracija potrebna na ovakvoj razini rukometa.

Stvarno ne vidim smisao da prekritički udarimo po igračima i izborniku. Iskreno, bilo je za očekivati da se desi jedna ovakva utakmica. Možda nisam mislio da će se to dogoditi protiv Crne Gore, ali znao sam da se mora dogoditi. Nije ovo nikakva drama, ovo je samo odrastanje jedne nove generacije.

Ovo je naša realnost, da ova momčad polako raste i treba joj dati punu podršku, kao i izborniku Horvatu. Treba stati iza njih sad, a ne napadati i kritizirati. Uvjeti u kojima igraju nisu normalni. Igrači dolaze, igraju, ne treniraju. Ja u karijeri ništa slično nisam vidio ni doživio.

Crna Gora je imala čak i više pozitivnih igrača od Hrvatske pa je ipak odigrala odličnu utakmicu.

Istina, ali tajming je bitan. Njihovi su igrači bili zaraženi prije mjesec dana, a naši sad otpadaju jedan po jedan. Mislim da njima fali možda jedan standardni igrač, a praktički je cijeli kostur tu. Crna Gora je ozbiljna ekipa. Moja generacija, kad je bila najbolja, uvijek je teško izlazila na kraj s Crnom Gorom.

Tako da se ne smije podcijeniti tu ekipu. Jednostavno, nismo imali dovoljno iskusnih igrača koji bi potegnuli kad je bilo najvažnije i situaciju okrenuli na našu stranu. Mladi igrači moraju shvatiti da se nikad ne smiju predavati i da se čak i s lošijom igrom nekad može dobiti utakmica ako postoje volja i želja. Sad je najvažnije dati podršku momcima i stručnom stožeru. To je jedini ispravan put.

Vi kao vrhunsko krilo možda možete reći zašto na ovom turniru Hrvatska igra bez uigranih akcija na krilnim pozicijama.

U situaciji kad je momčad prepuna mladih igrača, debitanata, onda je to sasvim logično. Nama su na ključnim, bekovskim pozicijama neiskusni igrači, oni će tek trebati naučiti surađivati s krilima. Samo im na to treba netko ukazati da oni to usvoje i da to kasnije postane automatizam.

Kako sad protiv prvog favorita za zlato Danske?

Ovaj poraz ne smije ništa poremetiti. Igrači su i prije početka turnira bili svjesni da ih čekaju teške utakmice svaka dva dana i da će vjerojatno na red doći i ti Danci. Ovaj poraz ih može samo motivirati da pokažu i Dancima i samima sebi da je Crna Gora bila samo jedan loš dan.

Bit ću zadovoljan ako protiv Danske vidim neka poboljšanja u igri, dok mi je rezultat kao nekome iz rukometa manje bitan. No, naravno, dok ima i teoretske šanse za polufinale, zašto ne pokušati i ne dati sve od sebe?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.