Serie A

Zašto je Mourinho srušio klupski rekord da dovede igrača kojeg je Tuchel otpisao?

Foto: EPA

NAPADAČ Chelseaja Tammy Abraham na pragu je prelaska u Romu za 40 milijuna eura, što navodno može narasti i na 45 milijuna eura uz bonuse, a to bi bio rekord rimskog kluba.

Abraham je već obavio liječničke preglede i samo je pitanje trenutka kada će transfer biti službeno potvrđen. Chelsea je ostavio opciju da na ljeto 2023. godine može vratiti Abrahama za iznos od 80 milijuna eura.

Nosio je broj velikih napadača i pokazao da vrijedi

Ovaj 23-godišnji engleski napadač je svjestan da u Chelseaju ne bi imao mnogo šanse, nakon što je londonski klub za 115 milijuna eura doveo Romelua Lukaku iz Intera. No pitanje je zašto je trener Rome Jose Mourinho odlučio uložiti toliko novca za igrača na kojeg Thomas Tuchel ne računa?

Iako je već dovela Eldora Shomurodova iz Genoe za 17.5 milijuna eura, Romi je bio potreban još jedan napadač nakon što je Edin Džeko bez odštete otišao u Inter. Ipak, nije bilo očekivano da Rimljani daju toliko novca za još jednog golgetera.

Abraham je kao osmogodišnjak počeo trenirati u Chelseaju, ali priliku kao prvi napadač dobio je tek u sezoni 2019./2020., kada je Frank Lampard preuzeo ekipu. Engleski nogometaš je dobio broj 9, koji su prethodno nosili Fernando Torres, Radamel Falcao, Alvaro Morata i Gonzalo Higuain, te je pružio nekoliko odličnih izvedbi.

Tuchel ga je ohladio, ali bio je vrlo efikasan

U sezoni 2019./2020. zabio je 18 golova u 47 utakmica, a onda je prošle sezone dobivao mnogo manje šansi nakon što je klub doveo Timu Wernera. Tako je Abraham u prethodnoj sezoni, pod vodstvom Tuchela i Lamparda, nastupio u 32 utakmice, u kojima je postigao 12 golova.

No iako se nije mnogo naigrao, njegov učinak kazuje da je tijekom prošle sezone nakon svakih 85 minuta bilježio gol ili asistenciju.

Od dolaska Tuchela počeo je dva ligaška susreta i oba puta je izveden na poluvremenu, dok je samo jednu utakmicu, onu u FA kupu protiv niželigaša Barnsleyja, odigrao svih 90 minuta.

Tuchel u njemu nije vidio igrača koji mu može pomoći u visokom presingu kao Werner, Christian Pulisic i Kai Havertz. Abraham ionako razmišlja najviše o golovima.

"Gol pokazuje koliko sam sretan mojom izvedbom. Postizanje pogodaka je moj cilj svaki put kad izađem na teren", izjavio je jednom prilikom za Goal.

S Mourinhom želi pokazati da je njemački trener pogriješio

Abraham pod vodstvom Tuchela nije imao ni sreće jer je krajem veljače ozlijedio gležanj i na teren se vratio tek u travnju. Tada je potpuno izgubio svoje mjesto u postavi. Zbog toga ga Gareth Southgate nije poveo ni na Europsko prvenstvo.

"On sigurno nije bio sretan tijekom protekle polusezone i možda postoji razlog što nije bio sretan. Možda je moja greška što ga nisam bodrio i vjerovao mu kao i ostalim igračima", rekao je Tuchel nedavno.

Sada je na Abrahamu da pokaže Tuchelu da je pogriješio. Kvalitetu neupitno posjeduje, jer ne bi Mourinho bio tek tako spreman oboriti Romin rekord da u engleskom napadaču ne vidi veliki potencijal. Uostalom, učinak u Chelseaju govori da je Abraham bio vrlo efikasan te da postoji još mnogo prostora za njegov napredak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.