HRVATSKA KOŠARKAŠKA REPREZENTACIJA

VIDEO "Prenapuhano je da nemamo plejeve. Izvući ćemo najbolje iz onog što imamo"

Foto: Index.hr

HRVATSKA košarkaška reprezentacija u petak počinje ciklus kvalifikacija za Eurobasket 2021. godine. Za razliku od kvalifikacija za lanjsko Svjetsko prvenstvo, koje je završilo debaklom, ovaj put ne bi trebalo biti toliko teško. Reprezentacija je sastavljena smislenije, većinom je čine igrači koje je izbornik Veljko Mršić isprobao lani u Ljetnoj NBA ligi i u Kupu Bore Stankovića u Kini.

Prvi protivnik je Švedska u Zagrebu (18 sati), a zatim slijedi gostovanje u Nizozemskoj u ponedjeljak. Preostala dva kvalifikacijska prozora su u studenom ove i u veljači iduće godine. U skupini D još je i Turska, a na Eurobasket će ići tri od četiri reprezentacije.

Uoči prvih utakmica porazgovarali smo s Rokom Rogićem, 27-godišnjim razigravačem koji je ove sezone iz Cibone prešao u češki Nymburk.

"Ići ćemo korak po korak, okupili smo se u ponedjeljak, idemo ovih 4-5 dana iskoristiti što bolje i napraviti bazu. U petak nas očekuje prva utakmica sa Švedskom koju trebamo pobijediti i onda se pripremiti za Nizozemsku, da ostvarimo te dvije pobjede i na kraju se plasiramo na Europsko prvenstvo", rekao je Rogić pa je objasnio zašto je optimističan.

"Napravili smo bazu na Ljetnoj ligi i Kupu Bore Stankovića, upoznali se s trenerom i njegovim sustavom. Jako dobro smo reagirali kao cijela ekipa, tu nas je 5-6 koji smo bili na tom okupljanju, tu je još 7-8 momaka koji tada nisu bili, sad trebamo to sve ukomponirati i mislim da će biti jako dobro, ovo je vrlo karakterna ekipa."

Kvalifikacije unutar ekipe za olimpijske kvalifikacije

Budući da su ove dvije utakmice sa Švedskom i Nizozemskom jedine koje će reprezentacija igrati prije lipnja, kad se u Splitu igraju kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju, one bi izborniku Mršiću mogle poslužiti za odabir okosnice kojoj će se kasnije priključiti naši NBA igrači.

"Mislim da je najbitnije da svatko da svoj obol, da ne ganja statistiku, nego da dobijemo te dvije utakmice. Svi će se imati prilike dokazati, ali u prvi plan moramo staviti igru hrvatske reprezentacije i da dobijemo ove dvije utakmice", kaže Rogić.

Njegova pozicija razigravača godinama je najveći problem u hrvatskoj reprezentaciji, u toliko mjeri da je trebalo ponovno pozvati 35-godišnjeg Roka Ukića, bez kojeg su kvalifikacije za SP završile debaklom. Kako Rogić gleda na tu situaciju?

"Prije 10 godina smo imali Planinića, Popovića, Ukića pa je falilo nešto drugo"

"To je malo prenapuhano, imali smo prije 10 godina playmakere, Planinića, Popovića, Ukića, pa je nešto drugo falilo. Trebamo gledati ono što imamo i prilagoditi se tome, pokušati što bolje izvući. Ni Češka prošlog ljeta nije imala centra pa je bila šesta na svijetu. Koliko NBA igrača imamo, kao Francuska ili Španjolska, moramo to iskoristiti, pokušati dati najbolje od sebe i ostvariti što bolji rezultat, kako sad na kvalifikacijama za Eurobasket tako i za Olimpijske igre, pa ako se plasiramo, možemo napraviti dobar rezultat."

Prošlog je ljeta bio MVP turnira u Kini, a zatim se zaputio u Češku, gdje vrlo uspješno igra za tamošnji Nymburk, s kojim igra FIBA-inu Ligu prvaka i praktički ne zna za poraz u cijeloj sezoni.

"Imamo iznenađujućih 12-2 u Champions ligi, danas smo imali izvlačenje za osminu finala, i tu imamo šansu da idemo što dalje, možda dođemo i na Final Four. Svi su prezadovoljni, u češkom prvenstvu smo dominantni, imamo 25-0 i glavni fokus nam je na europskoj sezoni", završio je Rogić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.