Video: Gruzija - nogometni liliputanac koji s Ketsbaijom sanja Euro

HRVATSKA nogometna reprezentacija u petak navečer nema pravo na kiks - izabranici Slavena Bilića moraju na bilo koji način pobijediti Gruziju kako se Grci u slučaju vrlo izvjesne pobjede nad Maltom ne bi dodatno odvojili.

Na krilima senzacionalne pobjede ostvarene 26. ožujka, Gruzija na čelu s Temurijem Ketsbaijom nastavlja živjeti san da će se prvi puta u povijesti plasirati na neko veliko natjecanje. U 19 godina otkako se Gruzija natječe pod okriljem Fife, Ketsbaia je 18. izbornik nacije koja je nogometno eruptirala onog momenta kad je Levan Kobiashvili matirao Runju i bacio u trans 55 tisuća navijača na stadionu Boris Paichadze.

Do utakmice s našima pobijedili su samo Maltu. Otad su skočili 15 mjesta na Fifinoj ljestvici i sada ih od vrha skupine dijele dva boda

Gruzijci su se dugo tražili, ali ih je posložio ćelavac kojeg su svojedobno dobro zapamtili i navijači Dinama. Danas nitko ne dvoji da je Ketsbaia stvorio respektabilan sastav, koji ne samo da nije kanta za napucavanje već za vodećom Grčkom zaostaje samo dva boda.

Prije utakmice s našima krajem ožujka Gruzijci su u četiri kvalifikacijske utakmice upisali jednu pobjedu (protiv Malte na domaćem terenu u zadnjim sekundama) i tri remija, od kojih su dva ostvarena u gostima (Grčka i Latvija). Uoči utakmice s Hrvatskom Gruzijci su bili 72. na Fifinoj ljestvici, ali su zbog skalpa TOP 10 reprezentacije svijeta skočili za čak 15. mjesta, te su sada 57.

Ketsbaia nije po dolasku pribjegao modernom 4-4-2 ili 4-2-3-1 sustavu već je, svjestan da nema kvalitetu u zadnjoj liniji, instalirao sustav 5-3-2 koji se nerijetko, uglavnom u situacijama kad Gruzija igra podređenu ulogu, pretvara u igru sa samo jednim napadačem (5-4-1).

Vrata bi i ovaj put trebao čuvati solidni Revišvili, koji je u prvoj utakmici vrlo prisebno reagirao u minutama kad su naši "stigli na utakmicu". Glavni ljudi u dijelu ekipe na kojem sve počiva su legendarni Kakha Kaladze i već spomenuti Kobiašvili. Ovaj dvojac više od deset godina igra uspješno igra u Italiji odnosno Njemačkoj i oni su Ketsbaina produžena ruka na terenu. Što se tiče sredine terena, za očekivati je da će Ketsbaia posegnuti za dvojicom ili čak trojicom igrača defenzivne orijentacije, ispred kojih bi trebao ordinirati Spartakov wonderkid Jano Ananidze dok u samom vršku napada Ketsbaia ima dilemu - iskusni Iašvili ili nešto mlađi Dvališvili.

Početni sastavi s utakmice Gruzija - Hrvatska (1:0):

Gruzija: Revišvili - Salukvadze, Hubutia, Hizanišvili, Kaladze, Amisulašvili - Kankava, Kobiašvili, Daušvili - Iašvili, Dvališvili

Hrvatska: Runje - Srna, Ćorluka, Lovren, Strinić - Dujmović - Petrić, Rakitić, Modrić, Kranjčar - Kalinić

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.