Video: Dojučerašnji drugoligaš iz Kumanova druga Slavenova prepreka

BIRKIRKARA je najveći grad na Malti sa 20-ak tisuća stanovnika, a istoimeni klub se diči Infetti Ground stadionom kapaciteta 2 tisuće i tristo mjesta. Prošle sezone osvojili su treće mjesto malteškog prvenstva, a interesantno je kako su prvi put u nekom europskom kupu igrali čak 46 godina od osnutka.

U sezoni 96/97 plasirali su se u Kup Uefa gdje su odmah ispali od slovačkog Spartaka iz Trnave. Zlatnim slovima je u klupskoj povijesti ostala upisana sezona 1999/200 kada je Birkirkara po prvi put postala prvak Malte, a sljedeće godine su po prvi put prošli kolo u Europi.

Drugom titulom prvaka su se zakitili 2005/06, ali su u prvom pretkolu Lige prvaka ispali od Torshavna sa Farskih Otoka. Zanimljivo je kako je Birkirkara jedan od 16 klubova osnivača Europskog udruženja klubova, osnovanog nakon raspuštanja udruge G-14, a osim Slavenova suparnika u Europi, među osnivačima Udruženja je i njegov najveći domaći rival - Dinamo.

Navijači Birkirkare zove se "Birkirkara Ultrasi", vjerna i fanatična navijačkom skupinom, koja navodno njeguje "Mentalita Ultra", što znači da nisu podlegli dražima modernog nogometa. Birkirkarini ultrasi inače njeguju prijateljstvo sa navijačima Sarajeva, "Hordama zla".

Slaven lani utrpao osam komada Marsaxlokku: Pojavile se i priče o namještanju utakmice

Prisjetimo se, prvi europski protivnik Slavena prošle godine bio je također jedan malteški klub Marsaxlokk, kojem su Koprivničanci u dvije utakmice utrpali čak osam golova. Kasnije se provlačila priča kako je utakmice bila namještena. Naime, malteški je dnevnik Times of Malta, pozivajući se na nepotvrđena izvješća, objavio da je utakmica Marsaxlokk - Slaven Belupo 0-4 namještena.

Istovremeno, predsjednik Malteškog nogometnog saveza Joe Mifsud izjavio je da je bio šokiran kada je doznao "da su stranci pokušali utjecati na rezultat jedne utakmice europskih kupova koja je igrana na Malti", no nije otkrio o kojoj je utakmici riječ. Na kraju je malteški nogometni savez suspendirao  suca Joea Attarda te albanskog trenera Ilira Pelinku zbog pokušaja namještanja, dok se koprivnički klub nije spominjao kao mogući sudionik u pokušaju namještanja.

Makedonski Milano iz Kumova druga Slavenova prepreka

FK Milano Kumanovo makedonski je nogometni prvoligaš nadimka Seferi, koji je osnovan 1990. godine, a igra na stadionu Milano Arena kapaciteta pet tisuća mjesta. Predsjednik kluba je Bajruš Sejdiu, a trener Erkan Jusuf.

Milano je prošle sezone završio kao drugoplasirana momčad makedonske lige sa šest bodova minusa iza prvoplasirane Makedonije. Inače, Milano je tek 2007. godine iz druge lige promoviran u prvu, a u posljednje su dvije sezone napravili zavidan uspjeh, osvojivši dva puta drugo mjesto ljestvice.

Prema Transfermarktu, najcjenjeniji igrači Milana su 21-godišnji lijevi bek Ardijan Cuculi, zatim iskusni 28-godišnji napadač Ivica Gligorovski te 21-godišnji veznjak Armend Alimi, prvo ime Milana iz Kumanova koji vrijedi 725 tisuća eura.

V.B.
Foto: Index

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.