OI TOKIO

Usred noći kreće lov na novo hrvatsko zlato, tenisači traže povijesno finale

Foto: AP Photo/Patrick Semansky/Guliver

NAKON zlata Matee Jelić i bronce Tonija Kanaeta u taekwondou u ponedjeljak, Hrvatska je sljedeća dva natjecateljska dana na Olimpijskim igrama u Tokiju okončala bez novih medalja, ali u četvrtak se s pravom možemo nadati novoj garnituri.

Hrvatskoj se u četvrtak smiješe čak tri nove medalje, a možda i četiri.

Već usred noći, u 2:18 po hrvatskom vremenu, na stazi Sea Forest braća Martin i Valent Sinković pokušat će osvojiti svoju treću olimpijsku medalju, dva naša teniska para nastojat će kasnije osigurati svehrvatsko finale, a održava se i finale trapa, u kojem Josip Glasnović brani zlato iz Rija.

Sinkovići usred noći jure po novo zlato

Braća Sinković u Londonu 2012. bila su dio srebrnog četverca, nakon čega su se izdvojili i počeli dominirati u dvojcu na pariće, u kojem su osvojili zlato u Riju. Potom su promijenili disciplinu i postali dvojac bez kormilara, nastavili sa starim navikama, a kruna te dominacije trebala bi stići u ovom finalu.

Nešto kasnije, u 4:00, na red dolazi i Damir Martin, još jedan član srebrnog četverca iz Londona. Njega su u Riju od zlata dijelile tisućinke, a sada u polufinalu ima pretposljednji korak u borbi za novo odličje.

Tenisači već imaju medalju i love povijesni uspjeh

Od 8 sati u akciji su naši teniski parovi, koji imaju priliku osigurati svehrvatsko finale, a već su osigurali barem jednu medalju.

Marin Čilić i Ivan Dodig u 8 sati na terenu broj 2 igraju protiv Novozelanđana Marcusa Daniella i Michaela Venusa, a Nikola Mektić i Mate Pavić se u drugom meču programa na terenu broj 3 sastaju s Amerikancima Austinom Krajicekom i Tennysom Sandgrenom.

Čak i ako oba para izgube, Hrvatska će osvojiti jednu medalju jer bi se u tom slučaju naši parovi sastali u meču za broncu. Naravno, prođu li i jedni i drugi, to će značiti da su osigurali još jednu medalju za Hrvatsku te da će međusobno raspodijeliti zlato i srebro.

Hrvatski tenis dosad je već donio tri bronce s Olimpijskih igara - Goran Ivanišević 1992. u singlu i u paru s Goranom Prpićem, a Mario Ančić i Ivan Ljubičić u paru 2004. godine.

Glasnović brani zlato iz Rija, ali prvo treba izboriti finale

U 8:30 je na pucalištu Asaka na rasporedu finale trapa, u kojem Josip Glasnović brani zlato otprije pet godina. Međutim, da bi ondje nastupio naš strijelac mora prvo odraditi drugi dio kvalifikacija, koji počinje već u 2:50. Nakon prvog dana Glasnović je deseti, ali sa sasvim realnim izgledima da se plasira među šest finalista.

On može postati prvi Hrvat koji je obranio olimpijsko zlato u muškoj konkurenciji, nakon što je u ženskoj to učinila Sandra Perković (2012. i 2016.). Isto mogu učiniti i braća Sinković (prije njega) i Šime Fantela (poslije njega), ali oni su u odnosu na Rio promijenili disciplinu/klasu ili čak i partnera.

Vaterpolisti se vade protiv Crnogoraca

U isto vrijeme kao i finale trapa, u 8:30, svoj treći nastup u Tokiju imaju hrvatski vaterpolisti. Nakon rutinske pobjede nad autsajderom Kazahstanom i šokantnog poraza od Australije, novi protivnik u borbi za četvrtfinale im je jaka Crna Gora. Četiri od šest momčadi iz skupine ide u eliminacijsku fazu, ali protivnici Hrvatske su sve teži i teži.

Judo, plivanje, jedrenje

U judu je Hrvatska najviše očekivala od Barbare Matić, koja je izgubila u borbi za broncu od Ruskinje Taimazove, ali ni ostale dvije naše judašice nisu bez šansi. U četvrtak je na redu Karla Prodan u kategoriji do 78 kg, a prva joj je protivnica u 4:15 Crnogorka Jovana Peković. Pobjeda je vodi na Kubanku Kaliemu Antomarchi u osmini finala. Cijeli program, uključujući i borbe za medalje, održava se u istom danu.

Plivač Nikola Miljanić na 100 m slobodno isplivao je osobni rekord i pobijedio u svojoj kvalifikacijskoj skupini, ali to mu nije bilo dovoljno za polufinale. Novu priliku ima na 100 m leptir, a njegova kvalifikacijska utrka počinje u 12:49.

Nastavljaju se i jedriličarska natjecanja u kojima svi hrvatski predstavnici stoje dobro u lovu na finale, ali ne i na medalje. Tonči Stipanović u klasi Laser drži sedmo, a Elena Vorobjeva u klasi Laser Radial deseto mjesto nakon šest plovova. Iza 5 sati kreću u sedmi, a zatim i osmi od 10 plovova, nakon čega će po 10 najboljih u plov za medalje.

Braća Mihovil i Šime Fantela jedre peti i šesti plov u klasi 49er, a nakon prva četiri su na 11. mjestu, ali imaju ukupno 12 plovova za popravljanje plasmana prije plova za medalje. Šime Fantela u Riju je osvojio zlato u klasi 470 s dugogodišnjim partnerom Igorom Marenićem, ali nakon toga se udružio s mlađim bratim i promijenio brod. On ima priliku postati prvi jedriličar u povijesti sa zlatom u klasama 470 i 49er ili treći s bilo kojim medaljama u te dvije klase.

Hrvatska na OI-ju u četvrtak 28. srpnja:

JUDO

od 4:00 Karla Prodan, kvalifikacije i finale kategorije do 78 kg, prva borba protiv Jovane Peković (Crna Gora)

VESLANJE

2:18 Martin i Valent Sinković, finale dvojca bez kormilara
4:00 Damir Martin, polufinale samca

JEDRENJE

od 5:05 Mihovil i Šime Fantela, klasa 49er, peti i šesti plov
od 5:05 Tonči Stipanović, klasa Laser, sedmi i osmi plov 
od 5:15 Elena Vorobeva, klasa Laser Radial, sedmi i osmi plov 

PLIVANJE

12:49 Nikola Miljenić, 100 metara leptir, kvalifikacije

STRELJAŠTVO

2:50 Josip Glasnović, nastavak kvalifikacija trapa, eventualno finale u 8:30

TENIS

8:00 Čilić/Dodig - Daniell/Venus (Novi Zeland), polufinale parova
iza 9:00 Mektić/Pavić - Krajicek/Sandgren (SAD), polufinale parova

VATERPOLO

8:30 Hrvatska - Crna Gora, treće kolo u skupini

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.