NK RIJEKA

Učio je od legende i pomalo rastao. Danas je jedan od najboljih hrvatskih trenera

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

RIJEKA je u uzvratnoj utakmici trećeg pretkola Konferencijske lige slavila protiv škotskog Hiberniana s visokih 4:1 i osigurala plasman u play-off rundu.

Iako su i Pavičić i Ampem i Abass odigrali odličan susret, glavni dojam utakmice, kao i čitavog početka sezone, sjajna je timska igra u kojoj dominiraju organizacija, lepršavost i logika. To je zasluga Gorana Tomića koji iz sezone u sezonu napreduje i postao je jedan od najvećih hrvatskih stručnjaka.

Sjajno skakutiranje Škota otkriva studioznost Rijekinog trenera

Hibernian je u jednom trenutku imao 1:1 na Rujevici i nekoliko opasnih situacija kada je domaćin bio u šoku poslije primljenog gola, ali u velikoj većini susreta nisu imali pravog rješenja u igri. Tomić je sjajno snimio suparnika. Agresivnim izlaskom bekova u fazi obrane onemogućio je suparniku da koristi krilne pozicije i centaršuteve koje toliko voli pa je njihove opcije u završnici sveo na udarce izvana s kojima Prskalo nije imao većih problema.

Škoti nisu momčad koja je prebogata talentom, ali nije lako igrati protiv njih. Ključno je bilo kontrolirati ritam utakmice i ne dozvoliti divlju utakmicu s puno promjena posjeda i šansi za kontru. Tu je Rijeka pokazala ogromnu dozu fleksibilnosti. U fazi obrane je igrala s četvoricom u zadnjoj liniji, dok se u fazi napada Tomečak dizao s desnog boka na desno krilo. Domaćin je time imao tri stopera u izgradnji igre i konstantno jednog igrača viška u prvoj fazi napada pa im je bilo lagano oduprijeti se presingu dvojice suparničkih napadača. 

Podizanje Tomečaka visoko u suparničko polje potisnulo je škotsku obranu prema vlastitom golu. Time se između njih i vezne linije otvorio ogroman prostor koji je Rijeka lako kontrolirala, a Pavičiću je omogućeno da stalno iz drugog plana napada prostor i ugrožava vrata Hiberniana. Prvi gol je idealan presjek svega što je Rijeka htjela.

Gol kao lajtmotiv Rijeke koja savršeno zna što hoće

Rijeka je zabila gol iz fantastične, iako na prvu jednostavne akcije. Ampem je kao stotinu puta dotad primio loptu široko uz liniju gdje mu se oslobađao prostor za izolaciju i dribling i uspio je probiti stranu. Obregon, igrač koji je vrlo talentiran, ali ponekad i lijen, odvukao je braniča dijagonalnom kretnjom i otvorio koridor u koji je Pavičić utrčao i poentirao. Nekoliko minuta prije toga Rijeka je odigrala gotovo identičnu akciju, ali nije uspjela poentirati. To je dokaz da je savršeno znala gdje je suparnik najtanji i kako želi realizirati prednost na terenu.

Činjenica da je Tomić sposoban uvjeriti Obregona da radi za ekipu bez lopte, bori se sa stoperima i otvara prostor suigračima pokazuje da uživa poštovanje svojih igrača koji su spremni izaći iz svoje komfor-zone onda kada to treba njihovoj ekipi. U situaciji gdje Drmića neće biti još neko vrijeme, to je posebno bitna vijest za Rijeku. Konačno, činjenica da je Rijeka gotovo čitavu utakmicu odigrala u visokom ritmu već u ovoj fazi sezone govori da je ponovno na zavidnoj fizičkoj razini. 

"Ideja prije utakmice? Željeli smo napasti i pokazati da vjerujemo u sebe te odigrati drugačije nego u prvoj utakmici. Momčad smo u stvaranju, ovih jedanaest nikad nije igralo zajedno. Ali rastemo pobjeđujući, što je sjajno. PAOK? Iskusna i kvalitetna momčad, da bismo prošli, morat ćemo biti još puno bolji. Iznad maksimuma…", rekao je Tomić nakon velike pobjede.

Prošla sezona pokazala je što Tomić može donijeti Rijeci, a ove je nastavio rasturati

Ne treba zaboraviti ni situaciju u kojoj je Goran Tomić stigao u Rijeku. Bilo je to nakon odlaska Simona Rožmana koji je postao još jedan u nizu trenera koji je napustio Rujevicu nakon što mu uprava nije dovela prijeko potrebna pojačanja. Rijeka je u tom trenutku zaostajala za Goricom ogromnih 11 bodova i to u situaciji u kojoj je u drugom dijelu sezone zbog odgoda morala nadoknaditi 11 susreta razlike.

Tomić je odmah po dolasku stabilizirao momčad. Već u prvoj utakmici izbacio je Osijek iz kupa u gostima, a u prvih devet prvenstvenih utakmica upisao je šest pobjeda, dva remija i poraz od Dinama u Maksimiru. Na kraju je doveo momčad do trećeg mjesta i uspio ostvariti plasman u Europu koji je u jednom trenutku bio pod velikim upitnikom.

Već krajem prošle sezone Rijeka je igrala vrlo dobar nogomet, a ove sezone igra vjerojatno najbolji nogomet u ligi. 

Igrači slušaju Tomića jer ih on dokazano čini boljima

Naravno da velik dio zasluga za to ide i sjajnom kadru, ali jedna od najvećih Tomićevih odlika je da iz svojih igrača zna izvući najbolje. Pavičić pod njim igra nogomet karijere i podsjeća zašto je kao klinac bio jedna od najvećih domaćih nada. Plemeniti Murić sve češće igra sjajno u kontinuitetu, a Ampem i Ambass nakon samo mjesec dana izgledaju kao da su tu već godinama.

Tomić je takve uspjehe imao i prije, a vjerojatno najpoznatija epizoda je ona od prije dvije sezone kada je Lokomotivu doveo do drugog mjesta i plasmana u Ligu prvaka. Kastrati, Uzuni, Mersinaj, Čokaj, Jakić i Grbić samo su neki od igrača koji su pod njegovim vodstvom pokazali nevjerojatan napredak. Neki od njih su ostvarili unosne transfere, a neki su stigli i do statusa reprezentativca. Trener Rijeke sjajan je u skautiranju vrlina i mana svakom igraču, pronalasku idealne uloge u momčadi i ne boji se dati šansu novom licu.

Bjelica je možda najveća marka HNL-a, ali Tomić ne radi nimalo lošiji posao

Više puta pisali smo o tome kako je hrvatska trenerska struka bolja nego ikad i kako je liga bogata mladim i studioznim stručnjacima koji su donijeli svježe ideje i analitičan pristup te podigli razinu nogometa u ligi. Tomić je u tome jedan od najboljih. Kad proširimo konkurenciju i na hrvatske trenere koji rade u inozemstvu, trenutno nema puno boljih stručnjaka s ovako kvalitetnim rezultatima u zadnjih par godina. 

Čovjek koji je bogato iskustvo skupljao po prvoligaškim davljenicima i koji je u Kini učio od velikog Svena-Gorana Erikssona iz dana u dan se dokazuje i u slučaju da s Rijekom bude uspješan i ove godine, vjerojatno će biti među prvima na listi čekanja za još veći domaći ili inozemni izazov. 

Bjelica je vjerojatno i dalje najkvalitetniji trener HNL-a koji se dokazao u više različitih liga, a sigurno je i najveća marka. Ali Tomić ne radi nimalo lošiji posao i opasno mu puše za vratom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.