KUĆA SLAVNIH

U Kuću slavnih četvrti put u pet godina ulazi legenda iz bivše Jugoslavije

Foto: Twitter / Basketball HOF

KOŠARKAŠKA Kuća slavnih i službeno je objavila popis velikana koji će u nju biti uključeni kao dio generacije 2022. Neka imena procurila su i prije nekoliko dana, poput Argentinca Manua Ginobilija, ali on nije jedini neamerikanac u klasi jer je u Kuću slavnih uvršten i Radivoj Korać.

Pokojna legenda jugokošarke u Kuću ulazi odabirom Međunarodnog odbora, koji je tako četvrti put u pet godina kao svoga kandidata iznjedrio igrača iz bivše Jugoslavije, nakon Dina Rađe 2018., Vlade Divca 2019. i Tonija Kukoča 2021. godine. U međuvremenu je posthumno u Kuću slavnih izabran dugogodišnji tajnik FIBA-e Patrick Baumann.

Legenda šezdesetih godina prošlog stoljeća

Korać je rođen 1938. godine u Somboru, odakle je i Nikola Jokić, a poginuo je u prometnoj nesreći pokraj Sarajeva kad mu je bilo 30 godina. Većinu karijere proveo je u OKK Beogradu, za koji je debitirao kao 16-godišnjak i osvojio s njim četiri naslova prvaka Jugoslavije, a sedam je puta bio prvi strijelac lige.

U inozemstvo je, u skladu s ondašnjim zakonima, otišao tek nakon 28. rođendana te proveo po jednu sezonu u Standard Liegeu (prvak i najbolji strijelac Belgije) te Padovi, u kojoj je ponio titulu prvog strijelca talijanske lige. S reprezentacijom je od 1961. do 1968. osvojio pet srebrnih i jednu brončanu medalju s EP-a, SP-a i Olimpijskih igara, a proglašen je MVP-jem Eurobasketa 1961. godine.

Dvije godine nakon njegove smrti FIBA je pokrenula Kup Radivoja Koraća, koji je bio natjecanje trećeg europskog ranga do gašenja 2002. godine, a njegovo ime od tada nosi Kup Srbije.

Srbija se izjednačila s Hrvatskom

Korać je postao peti Srbin u Kući slavnih u Springfieldu, nakon spomenutog Divca 2019., Dražena Dalipagića 2002., Aleksandra Nikolića 1998. i Bore Stankovića 1991. godine. Time se Srbija izjednačila s Hrvatskom kao zemlja s najviše predstavnika, ne računajući SAD. Hrvatski su stanari pokojni Krešimir Čosić i Dražen Petrović te Mirko Novosel, Dino Rađa i Toni Kukoč.

Američki odbor izglasao je 12 novih članova, a osim Ginobilija to su bivši košarkaši Tim Hardaway, Lou Hudson i Larry Costello, košarkašice Swin Cash i Lindsay Whalen, treneri George Karl, Del Harris i Bob Higgins, trenerice Theresa Shank-Grentz i Marianne Stanley te sudac Hugh Evans.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.