Hajduk

Trofejni hajdukovac za Index: Postoji igrač koji bi bio vrhunsko pojačanje za Hajduk

Foto: Goran Stranzl/PIXSELL; Hajduk.hr

RENATO JURČEC je u okvirima HNL-a istinska legenda i veliki napadač. Deveti je strijelac vječne ljestvice, s 85 golova. Igrao je za najjači Zagreb ikad i najjači Inker, kad je klub iz Zaprešića nosio nadimak Div iz predgrađa, kratko je nosio i dres Dinama, a bio je i standardni napadač Hajduka u sezoni 1994./95., kada su Bijeli prvi i jedini put u HNL-u osvojili duplu krunu.

Jurčec je u nju ugradio 20 pogodaka, a nastupao je i protiv Ajaxa u čuvenom četvrtfinalu Lige prvaka. Kao trener postigao je više uspjeha u nižim ligama te je s Kustošijom, Bistrom i Zagorcem ostvario više uzastopnih promocija u viši rang natjecanja.

Po navijačkoj pripadnosti dinamovac, ne skriva da je najljepše razdoblje života proveo u Splitu i ponosan je na dobar odnos koji je imao s navijačima Hajduka. Klub danas i dalje prati i nakon što smo s njim već razgovarali na temu aktualnog igračkog kadra, zanimalo nas je na kojim mjestima vidi najviše prostora za nadogradnju u ljetnom prijelaznom roku. 

Koliko ste zadovoljni aktualnom momčadi Hajduka? Tko vas se dojmio uz glavne igrače, a tko vas je razočarao? 

Pored neupitno najboljih igrača Livaje, Krovinovića i Kalinića, kao bekovski par jako su dobri bili Mikanović i Melnjak, a treba spomenuti i Sahitija. S druge strane, stoperi su bili neuvjerljivi, to je bio najveći problem Hajduka cijelu sezonu. 

Kao promatraču sa strane, nije mi drago što je mladi igrač poput Biuka ostao zakinut, naročito mi je žao zbog njega, ali i Ljubičića. Biuk ima veći kapacitet i trebalo ga je više forsirati. To bi bilo dobro i za klub. U suprotnom cijena igraču koji je već primijećen na tržištu odjednom pada.

Koji je nedostatak Hajdukovih stopera i kakve stopere bi klub trebao tražiti?

Najveći im je nedostatak što su visili sa svim kvalitetnijim protivnicima. Ne vidi se da imaju povjerenja u svoje mogućnosti niti da mogu čuvati igrača na širokom prostoru. Mislim da je problem bio taj što je Hajduk uglavnom igrao u formaciji 4-3-3.

Vjerojatno bi im bolje pasalo da su dulje igrali u 4-2-3-1 s dva zadnja vezna, recimo Krovinovićem i Fossatijem, a da je jedan od njih ofenzivniji, drugi defenzivniji. Dinamo je tu profitirao s Ademijem i Mišićem nakon dosta neuvjerljivih igara i promjena sistema.

Dobili su stabilnost. Čak su zabijali i više golova, iako sistem na papiru izgleda defenzivnije. Svaki sistem može biti ofenzivan i defenzivan, bitno je kakve igrače i koncepciju igre imaš, s koliko igrača dolaziš pred šesnaesterac.

Vjerujem da će 4-2-3-1 s Krovinovićem i Fossatijem ili Grgićem biti Hajdukova budućnost. Tako mogu dobiti veću stabilnost zadnje linije, a ne gubi se puno prema naprijed. Mislim da Hajduku ne treba puno novih igrača, ali vidim da se spominje Domagoj Vida, on bi bio dobar dodatak.

Zašto?

Vida ima lidersku crtu, energičan je, dobar u skoku i ima sasvim solidnu brzinu. Mislim da bi svaki od aktualnih Hajdukovih stopera bio bolji kad bi igrao uz nekoga kao što je Vida. Bez obzira na to što je sigurno u padu i nije isti kao prije nekoliko godina, u ovom trenutku bi za Hajduk mogao biti odlično rješenje. 

S Kalinićem na golu, zadnjom linijom Mikanović, Elez, Vida i Melnjak, te s Krovinovićem i Fossatijem kao dva zadnja vezna, Hajduk bi bio stabilan. Meni to izgleda kao odlična momčad. Hajdukove linije nisu bile dovoljno kompaktne. 

Stoperi su spori pa znaju da ne mogu stajati visoko, već se povlače, to rasteže i povećava cijeli teren, stvarao se prostor koji bi teško ijedna vezna linija mogla pokriti, pa tako nije mogla ni Hajdukova. S Vidom ili nekim drugim pojačanjem bi se to moglo popraviti.

Dakle Hajduk je imao problem jer su mu svi stoperi sličnih karakteristika?

Upravo to, i Elez i Ferro su odlični s loptom, ali fali im energičnosti i brzine koju bi netko poput Vide mogao donijeti. Takav tandem mogao bi dobro funkcionirati. 

Napad je poprilično dobar na terenu i na papiru, a treba li Hajduku pojačanje u sredini?

Mislim da Hajduku u vezi nisu nužno potrebna velika pojačanja. Krovinovića vidim kao zadnjeg veznog. Kad tu igra, i situacija na terenu uglavnom izgleda puno bolje za Hajduk. Momčad se postavlja tako da pokušaš napraviti rezultat, a ne po tome gdje bi tko najviše volio igrati. 

Krovinović bi mogao biti organizator igre, ali ne toliko visoko i ofenzivno kao prije, a uz njega bi Fossati ili Grgić mogli biti zaduženi za puno trke i destrukciju. Njih dvojicu vidim kao idealne za tu ulogu. 

S Biukom i Sahitijem koji imaju moć da u šprintu odlaze prema naprijed, rade preformacije pred šesnaestercem i ulaze u prostor, te s Livajom kao drugom špicom iza Kalinića, to može funkcionirati zaista dobro. Vjerujem da i u Hajduku tako razmišljaju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.