Tri su kandidata za sportskog direktora Dinama. Koga biste vi izabrali?

Foto: Luka Stanzl, Damir Špehar/Pixsell, NK Olimpija

DINAMO još uvijek traži sportskog direktora. Otkako je Dario Šimić 10. listopada podnio ostavku, Dinamo u klubu nema jednu osobu kojoj je primarni posao kreiranje sportske politike. Trenutno se time bavi Sergej Jakirović, ali previše puta se pokazalo da je loša ideja da trener bude i sportski direktor kluba pa u Maksimiru traže čovjeka samo za to.

U posljednjih nekoliko dana su se u medijima pojavila imena brojnih kandidata, ali sada se čini da se popis napokon suzio na razinu da bi mogao ponuditi i konačno rješenje. Naime, samo su tri čovjeka ostala u igri za ključnu poziciju u Dinamu. To su Velimir Zajec, Mihael Mikić i Goran Boromisa. Evo tko su oni.

Velimir Zajec (67)

Zajec Zeko, Dinamov med i mlijeko. Zajec je čovjek čije je ime jako dobro poznato svakom navijaču Dinama, ali i ljubitelju nogometa u Hrvatskoj. Legendarni kapetan i trener Dinama koji se već ranije okušao i kao sportski direktor. Nakon igračke karijere, koja je završila 1989., čak je pet puta radio u Dinamu na nekoliko funkcija.

Prvi je put Zajec kao sportski direktor napustio Dinamo 1991. glasujući protiv promjene imena u HAŠK Građanski. Opet je 1995. postao sportski direktor tadašnje Croatije, ali je godinu i pol potom otišao jer je tadašnji trener Dinama Otto Barić rekao da mu ne treba sportski direktor.

Treći se put vratio 1998. kao trener, Dinamo je dobro igrao u Ligi prvaka, ali su se zatim zaredali porazi i Zajec je otišao. Već početkom 2000. opet je postao sportski direktor, sudjelovao je u vraćanju imena Dinamo, ali je onda nakon sukoba sa Zdravkom Mamićem 2002. otišao u Panathinaikos za sportskog direktora.

Dvije godine kasnije je napustio Grčku i postao izvršni direktor engleskog Portsmoutha. Ostavku na mjesto direktora dao je 10. listopada 2005. godine, zbog problema sa zdravljem. U nogomet se nakon toga vraćao još samo jednom, 2010. godine kako bi preuzeo momčad Dinama kao trener. Smijenjen je nakon tri mjeseca i od tada ne obnaša nijednu funkciju u nogometu.

Mihael Mikić (43)

Mikić je bio jedan od najosporavanijih Dinamovih igrača u novijoj povijesti. Za Dinamo je odigrao više od 400 utakmica, bio je prvotimac kod svih trenera, a bio je dio zlatnih generacija s kraja devedesetih i iz sredine nultih godina u kojima je igrao s Modrićem, Eduardom i Ćorlukom.

Najveći trag ostavio je u Japanu, gdje je proveo deset godina u Hirošimi i Shonanu te je jedna od najvećih legendi Hirošime s kojom je osvojio tri naslova prvaka Japana. Nakon uspješne igračke karijere krenuo je na trenersku akademiju. Bio je pomoćni trener Damiru Krznaru u Dinamu i Mariboru, a danas s njim radi u Celju.

Goran Boromisa (36)

Od ranih dana karijere vezan je uz Dinamo. Boromisa je bio golman u Zagrebovoj pa Dinamovoj školi nogometa. S 22 godine je prekinuo karijeru zbog teške ozljede. Nakon toga je postao trener te sedam godina u Dinamovoj školi radio s vratarima. Prvu samostalnu trenersku šansu dobio je u Dugom Selu, a onda ga je hrvatski trener Dino Skender uzeo u svoj stožer kad je preuzeo ljubljansku Olimpiju.

Tamo je također bio trener vratara pa otišao nakon nekog vremena u Rudar Velenje gdje je radio kao skaut pa šef skauta. Nakon toga ga je Olimpija vratila na poziciju sportskog direktora gdje je ostao do danas.

Boromisa je u Olimpiji sa suradnicima stvorio momčad slovenskog prvaka i osvajača Kupa. To je uspio tako da u momčad nije uložio ni eura, svi igrači dovedeni su besplatno. Treba napomenuti i da je budžet koji je imao na raspolaganju bio gotovo pa prepolovljen u odnosu na sezonu ranije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.