Karlovac se nije pojavio na Kantridi: HNL korak do raspada

"TREĆI najčudniji stadion na svijetu" nije dočekao prve među gladnim nogometašima u HNL-u. Igrači Rijeke sami su pozdravili "publiku" i odstajali minutu šutnje za Vukovar, nogometaši Karlovca odbili su doći na Kantridu i igrati za klub koji im osam mjeseci nije isplatio plaće.

Sudac utakmice Marko Matoc poštovao je "propozicije": Postrojio momčad koja se pojavila, čekao s njima 15 minuta nakon utvrđenog termina početka utakmice (17 sati) i obavijestio kapetana Rijeke Igora Čagalja da se utakmica neće odigrati. Rijeka je usprkos izostanku suparnika htjela, kao što je u ovom kolu bio slučaj i na svim ostalim stadionima, obilježiti Dan sjećanja na Vukovar, pa su to napravili sami.

HNL: Nedolazak igrača Karlovca je neopravdan

"Pravilnikom o nogometnim natjecanjima HNS-a u članku 56. određeno je da, ukoliko se potvrdi ovaj neopravdani razlog za nedolazak na utakmicu, Povjerenik za natjecanje utakmicu registrira s 3:0 u korist Rijeke", stoji u priopćenju Udruge Prve HNL, koja je birokratskim rječnikom razlog nedolaska Karlovčana na utakmicu nazvala "neopravdanim", dodajući da je "neodigravanje prvenstvene utakmice zbog odbijanja nastupa od strane igrača nekog kluba presedan u povijesti dosadašnjih HNL-a".

Čija je odgovornost kažnjavanje vodstva kluba koje osam mjeseci ne daje plaću?

Poznato je kako su i zašto igrači Karlovca odlučili "pokvariti zabavu" zvanu HNL, ali ništa manje nije nepoznat ni "nojev refleks" čelnika HNL-a, bili oni u Savezu ili Udruzi, jer tko šljivi igrače Karlovca i imaju li što jesti, bitno je da na Kantridi nisu došli "neopravdano" i da se slovo propozicija mora poštovati. Koja je odgovornost onih koji su igrače Karlovca doveli preko "ruba egzistencijalnog minimuma" i tko će njih kazniti, naravno, nije stvar HNS-a ili Udruge HNL-a, oni se bave "propozicijama".

Kako će obespareni Karlovac Rijeci nadoknaditi štetu?



Posebno je groteskan nastavak priopćenja Udruge Prve HNL: "...Povjerenik za natjecanje, ukoliko Rijeka podnese zahtjev za financijskom nadoknadom štete, nalaže Karlovcu plaćanje iste prema visini koju će utvrditi iz dokumentiranog zahtjeva." Karlovac naime nema ni za kiflu, a kamoli da bi platio Rijeci.

Predsjednik Karlovca Amirudin Talakić otkrio je kako je još jučer dogovorio s igračima da igraju protiv Rijeke, ali su sinoć sporazum minirali sindikalisti: "Dario Šimić je neovlašteno ušao u klub i odgovorio ih i sada sami sebi rade štetu."

Nogometni sindikat: Igrači prosvjeduju jer su gladni

Mario Jurić, glavni tajnik Hrvatske udruge nogometni sindikat, komentirao nam je optužbe predsjednika Karlovca: "O kojem dogovoru taj gospodin govori, kad ga u klubu nema toliko da se igrači žale da su ga vidjeli samo jednom i da uopće ne znaju kako izgleda? Zašto nije došao na sastanak s igračima i objasnio im zašto nisu dobili plaću osam mjeseci? Nismo mi uzeli dva pajsera, razbili vrata i kako on kaže 'neovlašteno ušli u klub', nego su nas igrači zvali!"

"Igrači spavaju u svlačionici i bježe iz kluba na poluvremenu utakmice"

Ako igrači Karlovca odbiju igrati još jednu utakmicu, Karlovac se seli u Županijsku ligu?

"O tome je uprava kluba trebala razmišljati ranije, jer za profesionalni sport je nepojmljivo da igrač spava u svlačionici jer su ga istjerali iz stana, koji zbog višemjesečne neisplate plaća ne može platiti. Nepojmljivo je da igrač na poluvremenu utakmice s Hajdukom dobije poruku od supruge 'Ti se igraš nogometa dok su ti djeca gladna', na što se igrač pokupi i više ne dolazi na treninge. Je li to profesionalni sport?"

"Štrajk igrača? Pa klub štrajka prema njima već mjesecima!"



"Govori se o sankcijama klubu, a ima li većih sankcija od toga što igrači osam mjeseci nisu primili plaću. Štrajk igrača? Pa klub štrajka prema njima već mjesecima. Igrači za to vrijeme moraju ispunjavati obaveze prema državi, koja im zaračunava kamate na novce koje nisu dobili. Tim ljudima je voda odavno prešla preko grla i oni nemaju što izgubiti."

Da, govori se o kažnjavanju kluba izbacivanjem u najniži rang, ali nitko ne govori kako će biti kažnjen klub i njegovi čelnici jer su potpisivali ugovore koje ne mogu ispoštovati?


"Točno to. Zašto poslodavac, koji štrajka osam mjeseci, nije odgovoran ni za što, nego kad igrač prosvjeduje zbog neispunjavanja obaveza prema njemu, onda ga se optužuje da štrajka. Ti igrači prosvjeduju jer su gladni", poručio je glavni tajnik HUNS-a, koji je na kraju želio naglasiti:

"Sindikat će tužiti za prevaru svaki klub koji duguje igračima"

"Kazneno ćemo goniti za prevaru svakog predstavnika kluba koji ima dugovanja prema postojećem igračkom kadru, jer svjesno potpisuje nešto što ne mogu ispuniti. Očekujemo od HNS-a da urgentno djeluje i da se osnuje krizni fond pomoći tim igračima kako bi prvenstvo bilo regularno."

U suprotnom, počast Vukovaru, koju su još tužnijom učinili igrači samo jedne momčadi postrojeni na centru, pamtit ćemo kao i minutu šutnje za Hrvatsku nogometnu ligu. Ovakva kakva je sad, predugo je i poživjela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.