Tomo Erceg: Liga nam je ajme majko, suđenje gadljivo. Ako netko mora otići, neka ode

Foto: Hina, Guliver Image/Getty Images, Arenasport

DERBI desetkovanih i poraženih odigrat će se u subotu u Rijeci s početkom od 17 sati. Tako nekako mogli bi nazvati Jadranski derbi koji i za Hajduk, ali i za Rijeku, dolazi u najgorem mogućem trenutku. Hajduk je u odnosu na proljeće potpuno druga momčad. Iz krajnje nužde, da bi se preživjelo, prodani su Maglica, Milović, Caktaš i Balić. Ohandza se pokazao kao roba koja se popraviti ne može, a u skandaloznom posljednjem kolu protiv Lokomotive, zbog glupog crvenog kartona Rijeku će propustiti najbolji igrač Tino Sven Sušić.
 
S druge strane, Rijeka dočekuje dvoboj s Hajdukom bolno otriježnjena. Dinamo je na Maksimiru pokazao da je i dalje miljama ispred konkurencije u HNL-u, a puno kritika stiglo je na račun Matjaža Keka, zbog ziheraške, da ne kažemo kukavičke, igre s kojom je ''pokušao'' u Zagrebu osvojiti naslov.
 
O utakmici između Rijeke i Hajduka, ali i o mnogo čemu što uništava i truje hrvatski nogomet, razgovarali smo s Tomom Ercegom, petim najboljim strijelcem HNL-a svih vremena i igračem, koji je mreže tresao u dresovima i Hajduka i Rijeke. U HNL-u je Erceg zabio 97 golova. Njih 80 postigao je u dresu Hajduka, ostalih 17 u dresu Rijeke kad je u sezoni 2004./05. bio i najbolji strijalc lige.
 
''Ne znam kakvu utakmicu možemo očekivati. Nažalost, u hrvatskom nogometu puno nenogometnih faktora utječe na sam nogomet. Molim boga da vrijeme bude dobro, da ne bude kiše, da suci ne naprave ponovno nekakvu glupost. U Hrvatskoj svi vole bježati od problema, a nogomet nam je zagađen do kraja'', odmah na početku na pomalo neobičan način Jadranski derbi je najavio Erceg.
 
Kako to mislite?
 
''Kako? Pa ne znam odakle bih počeo. Uzmimo na primjer posljednju utakmicu Hajduka i Lokomotive. Jesu li po vama ono bili normalni uvjeti za igru? Što je ono bilo? Smiješno je da je Hrvatska jedna renomirana svjetska reprezentacija, a da joj prvoligaši igraju na livadama i njivama. Rijeka je OK priča. Uložili su u zaista korektan stadion na Rujevici, zapravo, svemirski brod za hrvatske prilike. Imaju i pomoćne stadione koji zadovoljavaju i europske standarde. Sve ostalo je užas. Liga nam je ''ajme majko'', a to nismo zaslužili. Ovo podneblje je bogomdano za stvaranje talenata, no sve do jednog dana. Strah me da nam nogomet ne doživi sudbinu košarke.''
 
Tko je kriv za to stanje?
 
''Zna se tko je kriv. Odnosno, žao mi je što neki koji bi trebali brinuti za hrvatski nogomet dopuštaju da on polako izumire. Nešto se mora napraviti jer će biti prekasno. Vrijeme nam curi. Umjesto da se HNS prepucava s nekim klubovima, bolje bi im bilo da sjednu s tim ljudima i pod hitno pronađu neki zajednički jezik, dok još ima vremena. Ako netko mora otići da bi se stanje popravilo, neka bude tako. Nitko nije iznad hrvatskog nogometa. Mnogi misle da je nogomet tu zbog njih, a ne shvaćaju da su oni tu da bi njemu služili.

 
Smiješno je da neki klubovi kod nas igraju prvu HNL, a nemaju ni svoj stadion, nego žicaju igralište od drugih klubova. To nema nigdje na svijetu. Ili, nedavna Kup utakmica između Intera i Dinama u Zaprešiću. Jesu li ono bili normalni uvjeti za igru? Sjetite se utakmice u Osijeku između Dinama i domaćina. Po onoj magli se nije vidjelo ništa. Kome je to interesu? Nogomet se igra zbog gledatelja u cijelom svijetu, osim u Hrvatskoj. O suđenju bolje da ne govorim.''
 
 
Joško Jeličić je nakon skandaloznog suđenja u prošlom kolu rekao da mu se HNL gadi. Što vi mislite o tome? Je li Jeličić bio pregrub ili je samo iznio neuljepšanu stvarnost tuzemne nogometne zbilje?
 
''Naravno da je Joško bio u pravu. Rekao bih da je čak i bio prefin i preblag. Gadljivo je to sve skupa. Ne kažem ja da je sudac koji je za Dinamo protiv Zagreba svirao onaj komičan penal to napravio s nekom namjerom. Kao što ne kažem da je Pejin namjerno uništio Hajduk protiv Lokomotive. Te ljude ne poznajem, možda su sjajni ljudi, pošteni i moralni. No, ako je tako, onda opet svejedno moraju letjeti iz hrvatskog nogometa. Ne zato jer su namjerno krali, već zato jer nemaju pojma. Žao mi je, ali to je tako. U školi kad nešto tako napraviš profesor ti kaže ''sjedi, jedan!''.
 
 
Rekao sam da su ljudi iz HNS krivi za puno toga, no nisu i jedini krivci. Krivci smo i mi roditelji. Djeca danas više ne igraju nogomet na ulicama. Umjesto da im je u ruci lopta, klinci sjede i jedini nogomet koji ih zanima je onaj na Play stationu. Zatim, sve se iskomercijaliziralo. Sad kao gljive poslije kiše niču neke privatne nogometne akademije koje traže masnu lovu da bi klinci tamo trenirali. Ako roditelji imaju, djeca će moći igrati, a ako nemaju, a puno njih jedva ima za kruh, djeca neće igrati. To je tako. Ulica će nam progutati nogomet, a mi samo gledamo i ništa ne poduzimamo. Umjesto da pričamo o derbiju, mi riječi trošimo na infrastrukturu, blato, kišu, suce. Doveli smo se u situaciju da opasno visimo.''
 
 
U redu, kakav derbi očekujete? Što može ranjeni Hajduk kod demoralizirane Rijeke?
 
''Teško je to reći. Sve ovisi kako će se utakmica razvijati. Sjetite se kako je izgledao onaj dvoboj na Poljudu kad je Rijeka dobila 3:0. Hajduk je nešto pokušavao, no brzo su primili su gol. Poslije su se išli na silu vraćati, krenuli su sa srljanjem, pa ih je Rijeka s kontrama razbila. Bude li Hajduk držao nulu što duže, tada mu šanse i za tri boda rastu. Međutim, primi li brzo gol, strah me da ne dođe do katastrofe.''
 
Je li prvenstvo riješeno?
 
''Nažalost je.''
 
Rijeka posljednjih godina jako puno ulaže. Svake godine slušamo priče o povijesnom naslovu, a onda Rijeka dođe na Maksimir i bude razbijena. U čemu je problem?
 
''Stvar je u igračima i kakav karakter isti imaju, odnosno, imaju li ga uopće. Pogledajte Juventus. Nakon pola prvenstva kaskali su tko zna koliko bodova za vrhom. Danas su prvi i bit će ponovno prvaci. Ova momčad Rijeke nema karakter da bi mogla doći do naslova.''
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.