Tko se to smije Europi? Amateri su, imaju Ibrahimovića i na korak su do EL-a

Foto: EPA-EFE

KLUB IZ Luksemburga, zemlje s manje stanovnika od Zagreba, u skupini Europa lige. Zvuči kao jako dobra zafrkancija, samo što mali F91 Dudelange od povijesnog rezultata dijeli još 90 minuta. I to ne s nekim klimavim rezultatom, nego s prednošću 2:0 iz prve utakmice.

Zvučalo je kao zafrkancija i mađarskom prvaku MOL-u, poljskoj Legiji i rumunjskom Cluju kad ih je ždrijeb spojio s amaterima iz Luksemburga. No iako je prošao kroz iglene uši, MOL je nakon pobjede u 1. pretkolu Lige prvaka bio predmet sprdnje u Mađarskoj jer je nedoraslog protivnika prošao sa samo 1:1 i 2:1.

No MOL je u drugoj utakmici zapravo imao jako puno sreće. Mađari su zabili strašno glup gol za 2:1 i onda jedva preživjeli u sudačkoj nadoknadi. Prvo je golman jedva obranio snažan udarac s 20 metara, a u 93. minuti je bosanskohercegovački napadač Sanel Ibrahimović promašio prazan gol s tri metra. 

MOL se provukao, Ibrahimović se ozlijedio, a Dudelange čiji trener je Dino Topmöller, sin poznatijeg Nijemca Klausa, svoj je europski put nastavio u 2. pretkolu Europa lige. Tamo su u dvije utakmice prošli kosovskog prvaka Dritu, a ždrijeb ih je u 3. pretkolu spojio s Legijom. Trljali su ruke u Varšavi nadajući se da će preko Luksemburžana lako dalje nakon šokantnog ispadanja od slovačkog Spartaka iz Lige prvaka.

Dvoboj koji je trebao biti rutinski, pretvorio se u noćnu moru za Eduarda, suspendiranog Antolića i društvo. U školskom primjeru podcjenjivanja protivnika, čija cijela momčad vrijedi kao lijeva noga bilo kojeg igrača Legije, poljski prvak je na užas javnosti kod kuće izgubio 2:1 i samo zahvaljujući ludoj sreći nije završilo 5:1. Istina, imali su i Poljaci svoje prilike, ali nakon što im je isključen igrač krajem prvog poluvremena, potpuno su se raspali i Dudelange ih je uništavao na kontre.

"Sramota. Blamaža. Lakrdija", sijali su novinari uvrede na račun preplaćene Legijine momčadi, ali svi su vjerovali da će se ipak iskupiti u uzvratu.

Da neće bilo je jasno nakon samo 17 minuta uzvrata. Dudelange je zabio dva gola iz prva dva udarca na gol i, iako je u 86. minuti došla do 2:2, Legia nije uspjela zabiti treći gol, a Luksemburžani su senzacionalno izbacili još jednog prvaka neke europske zemlje.

Ždrijeb ih je u play-offu spojio s rumunjskim prvakom Clujom, koji je također ispao iz kvalifikacija Lige prvaka. Iako je Legia i prije utakmice s Dudelangeom bila u velikoj krizi, Rumunji su izgledali kao definitivno prejak zalogaj. Cluj je u jučerašnju prvu utakmicu play-offa ušao na krilima pet uzastopnih pobjeda, a u zadnjih tjedan dana je s 5:0 poderao armenski Alaškert, a s 3:1 Dinamo Bukurešt.

Prvi problem bio je to što Rumunji nisu baš ništa naučili iz primjera MOL-a i Legije. Bahati i puni sebe došli su u Luksemburg na izlet. Drugi problem bio je taj što opušteni Dudelange nije imao što za izgubiti i u susret je ušao potpuno rasterećeno. Čak osam igrača iz početne postave u životu se bave nečim drugim uz igranje play-offa Europa lige. Nogomet im je tek nešto ozbiljniji hobi kojim se bave kad stignu.

Taktika klasična. Čvrsta obrana, borba za svaku loptu i ubijanje iz kontri koje, koliko god to smiješno zvučalo, izgledaju stvarno ubojito. Iako im nema ozlijeđenog Ibrahimovića, Turpel, Couturier i Stumpf živa su napast. Na nacionalnom stadionu, na kojem igra i reprezentacija, bilo je tek 2556 gledatelja u kućnoj atmosferi. Svatko zna svakoga s obzirom na to da Dudelange ima jedva 20.000 stanovnika, igračima se dobacuje kao na utakmicama 3. lige i sve je jako opušteno. A opušteni su bili i domaćini koji su samo čekali krivi korak bahatih Rumunja - dočekali su ga u 67. minuti.

Manea je potpuno neometan promašio loptu na skoku, ona dolazi do Couturiera čiji udarac završava u bloku, a na odbijenu loptu se baca Turpel i zabija za 1:0. Krenuli su Rumunji po izjednačenje, ali su došli na korak do ispadanja u 80. minuti, kad je Sinani opalio iz slobodnog udarca, Arlauskis očajno reagirao i Dudelange je poveo 2:0.

Tako luksemburški prvak, osnovan 1991. godine, samo 90 minuta dijeli od skupine Europa lige. Tamo će morati bez iskusnog golmana Jonathana Jouberta koji je sinoć početkom prvog poluvremena u duelu s Maneom slomio kost u stopalu i do daljnjega je "out". No i bez njega će Dudelange prema prikazanom biti favorit za prolazak koliko god im bude teško u Transilvaniji sljedećeg četvrtka. Morat će šokirani Cluj paziti i na sitne provokacije lukavih Luksemburžana koji su u obje utakmice protiv Kosovara i u obje protiv Legije iznudili crveni karton za protivnika. 

Nanizao je Dudelange ozbiljan niz protivnika ovog ljeta. Nisu MOL Vidi, Legia i Cluj krema europskog nogometa, ali su za amatere iz Dudelangea poput Real Madrida. Amatere koje od povijesnog uspjeha i ulaska u Europa ligu i potencijalnih susreta s Chelseajem, Arsenalom i ostalima dijeli još samo sat i pol nogometa. 

Nogometa koji igraju onako, iz zajebancije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.