Tko je najveća ruska prijetnja Hrvatskoj? Igrao za Brazil, ubijao se od alkohola i pobijedio depresiju

Foto: Guliver Image/Getty Images

HRVATSKA u subotu u Sočiju protiv Rusije igra utakmicu generacije - četvrtfinale SP-a. Igrači Zlatka Dalića su favoriti, individualno su jači na svakoj poziciji, imaju neusporedivo više iskustva od Rusa i znaju kako se osvajaju trofeji. No u Sočiju će se igrati samo jedna utakmica, a ovo prvenstvo pokazalo nam je da je svašta moguće. Na koncu, Španjolci su protiv Rusa bili apsolutni favoriti pa su sad u Španjolskoj.

Ruska reprezentacija momčad je bez nekih velikih zvijezda, radi se o igračima koji uglavnom igraju u domaćoj ligi, no u ekipi izbornika Stanislava Čerčesova ima nekoliko zanimljivih igrača koji mogu, ako ih se ne shvati ozbiljno, napraviti puno štete. To najbolje znaju Španjolci.

Jedan od takvih je Mario Fernandes. Po imenu i prezimenu jasno je da se radi o naturaliziranom Rusu, a ovaj 27-godišnji sjajni desni bek rođen je u Brazilu.

Karijeru je počeo u matičnom São Caetanu, nastavio je u slavnom Gremiju, a od 2012. igra za moskovski CSKA.

Njegova nogometna, ali i životna priča jako je zanimljiva. Kao mladić dotaknuo je zvijezde, nakon toga je uslijedio bolan pad, uništavao se alkoholom, odbio je Real Madrid, borio se s depresijom i iz svega toga izašao kao pobjednik. Danas je jedan od najboljih desnih bočnih igrača na SP-u i velika prijetnja Hrvatskoj.

U ožujku 2009. godine Fernandes je potpisao prvi profesionalni ugovor s Gremiom. Odličan početak za odličnog igrača. Ali već sljedećeg dana ga nije bilo. Nestao je! Ni vodstvo kluba, ni prijatelji, čak ni obitelj nisu znali gdje je i nisu ga mogli pronaći. U cijelu priču uključena je i policija, a Fernandes je pronađen tri dana kasnije, stotinama kilometara dalje od Porto Alegrea odakle je Gremio, piše Alex Shabaldin za britanski Goal.com.

Čim je potpisao prvi profesionalni ugovor, Fernandes je pao u depresiju i otputovao u Jundiaji u posjet stricu, a zaustavljao se svakih nekoliko stotina kilometara. Kad su ga pronašli, bio je iscrpljen i gladan.

Potpisao ugovor života i pao u depresiju

"Uhvatila me nevjerojatna nostalgija za domom pa sam otišao na nekoliko dana", otkrio je nedavno u intervjuu.

"Zašto nisam rekao klubu? Iskreno, ne želim govoriti o tome. Ali reći ću jednu stvar: nije smiješno ni zabavno. Uopće. U potpunosti razumijem i suosjećam s Jesusom Navasom, kojemu je bilo jako teško napustiti dom na početku njegove karijere."

Nakon što je odradio psihoterapiju kako bi se riješio depresije, Fernandes je pružao fantastične partije u brazilskoj ligi, ali i dalje mu je bilo teško. Mario nije pazio na prehranu, pio je, izlazio u noćne klubove i zanemario svoj dnevni režim treninga.

"Ponekad sam toliko pio da sam se na treningu znao pojaviti pijan", priznaje sada ruski reprezentativac.

''Ubijao sam se alkoholom i nezdravom hranom''

"Imao sam 19 godina, živio sam u Porto Alegreu, jeo sam pizzu i trpao se hranom iz McDonald'sa. Nutricionist Gremija jednog dana mi je došao i rekao da ću odsad jesti samo u klubu, pod njihovim nadzorom", dodaje Fernandes.

Naravno, takav stil života je doveo Fernandesa do katastrofe. Pozvan je s 21 godinom u brazilsku reprezentaciju, ali nakon partijanja noć prije, zakasnio je na let. Izbačen je s popisa reprezentacije za sljedeće tri godine.

Fernandesov razuzdan karakter nije ohladio CSKA-ovog predsjednika Jevgenija Ginera. Taj je moskovski klub poznat po tome da izvuče maksimum iz svog relativno oskudnog proračuna za transfere (Jurij Žirkov je potpisan za sitniš iz Spartak Tambova, Pontus Wernbloom je doveden samo da privuče sunarodnjaka Rasmusa Elma, Ahmed Musa je prodan u Leicester i onda vraćen na posudbu...). Ali klub je platio više od 10,5 milijuna eura za Marija Fernandesa 2012. godine, što je bio dosta velik i skup transfer u to vrijeme.

U Real ga je želio dovesti Mourinho

No taj je iznos bio svojevrsna poruka povjerenja upućena braniču. I Fernandes je opravdao to povjerenje. A kad je posao priveden kraju, zanimanje za igrača počeo je pokazivati i madridski Real.

"Nekoliko dana nakon što smo potpisali papire s Gremiom i Marijom, Real se javio klubu i igraču", otkriva tadašnji šef skauta CSKA Anton Jevmenov.

"Real je ponudio Gremiju više od nas, a Mariju daleko više. Njegov agent mi je pokazao o kojim se iznosima radilo kad je Mario već počeo s treninzima u CSKA i pripremama za novu sezonu. Ali je rekao i da je Real svoju ponudu poslao ranije, svejedno bi došao u CSKA."

Odbio Real jer je znao da tamo neće igrati

"Bilo im je jasno da bi u Realu, u najboljem slučaju, bio prosječan igrač, dok smo ih mi uvjerili da bi odmah bio u prvih 11 i da će imati šansu za daljnji napredak te da će se Real vratiti po njega u budućnosti. I da će kasnije moći ići tamo s iskustvom igranja u Ligi prvaka."

I Fernandes je zaista odmah dobio mjesto u početnoj postavi Moskovljana i igrao je sjajan nogomet. A ono što je najviše iznenadilo, Fernandes je, iako daleko od voljenog doma, značajno promijenio svoj životni stil.

Crkva mu je promijenila život

Krilni napadač moskovskog Lokomotiva Maicon odveo je Fernandesa u gradsku Brazilsku evangelističku crkvu, što se pokazalo kao iskustvo koje mu je promijenilo život.

"Ja sam evangelist. Mi temeljimo vjeru isključivo na kanonu Svetog pisma iako poštujemo sve oblike kršćanstva, svi vjerujemo u istog Boga. No s druge strane, ne smatram se nekakvom savršenom osobom. Nisam to. Samo sam se promijenio", poručuje Fernandes.

On je 2015. ponovno pozvan u brazilsku reprezentaciju. No tada se već udomaćio u Rusiji, a pričao je i s izvršnim direktorom CSKA-a Romanom Babajevim oko toga koliko ima izgleda da dobije rusko državljanstvo.

Na njegov izbor reprezentacije utjecale su i okolnosti. Igrao je za Brazil samo jednom u prijateljskoj utakmici. Rusija mu je postala drugi dom, tamo je imao omiljeni klub i crkvu. Sve to je utjecalo na njegovu odluku.

Fernandes je dobio rusku putovnicu, a ubrzo nakon toga dobio je i premijerni poziv za Zbornaju. Neki ljudi u Brazilu prozvali su ga izdajicom, ali Fernandesa to ne dira. On je sretan i siguran u svoju odluku.

"Vodim miran život. Idem svaki dan na trening, a s treninga kući", nedavno je otkrio Fernandes.

Nekoć pijanac i propalica, danas je vrhunski nogometaš i jedna od najvećih prijetnji Hrvatskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.