Tko je Holly Holm - žena koja je promijenila MMA povijest?

Foto: Fightsite

U HISTERIJI precjenjivanja Ronde Rousey i podcjenjivanja Holly Holm pod koju smo, priznajemo, pali i mi, zaboravilo se pošteno predstaviti novu UFC-ovu prvakinju u bantam kategoriji. Tko je žena koja je deklasirala Rondu Rousey proteklog vikenda na UFC-u 193 u Melbourneu?

Danas je to prva žena, a uopće i borac (muški ili ženski) koji je držala značajne svjetske titule u boksu i slobodnoj borbi. Jon Jones ju je već nazvao najvećom borkinjom u povijesti borilačkih sportova s obzirom na prije navedenu činjenicu. Iako je medijski najviše odjeknulo njezino metenje poda s Rondom Rousey, Holm je prije MMA-ja imala i više nego uspješnu boksačku karijeru. Danas 34-godišnja sportašica je bivša svjetska prvakinja u tri različite težinske kategorije, a svoje pojaseve je uspješno branila čak 18 puta. Zbrojeno, boksačku karijeru je završila s 33 pobjede i 2 poraza, a od boksa se oprostila (za sada) prije dvije godine slavivši protiv Mary McGee te obranivši IBF i WFB pojas svjetske prvakinje.

U profesionalnom kick boksingu je nastupila tek tri puta. Bio je to praktički početak njezine karijere te je od 2001. do 2003. paralelno nastupala u dva sporta. Na koncu se odlučila za boks te nije pogriješila.

Pred kraj boksačke karijere se odlučila na tranziciju u slobodnu borbu zbog nekoliko razloga. Jedan od njih jest i mjesto rođenja. Holly je rođena u gradu Albuquerqueu u Novom Meksiku gdje djeluje možda i najjači MMA tim u svijetu; onaj Grega Jacksona. Od 2009. je paralelno trenirala i parteraške discipline, a MMA debi je odradila u travnju 2011. Šansu u UFC-u je dobila u veljači 2015. s tada već odrađenih 7 profesionalnih mečeva, a ujedno i sedam pobjeda. Na UFC-u 184 je podijeljenom odlukom sudaca svladala Raquel Penningon. Drugi UFC nastup je imala u srpnju ove godine te se nešto lakše obračunala s Marion Reneau. I protiv Reneau je do slavlja stigla tek sudačkom odlukom nakon tri runde.

Već smo pisali o manjku konkurencije u ženskoj bantam diviziji UFC-a, pa je Dana White zaključio i da su ove dvije "mršave" pobjede dovoljne da Holm gurnuli protiv Ronde Rousey. Umjesto da se smrzne od straha, Holm je naporno trenirala u timu Grega Jacksona te će povijest reći kako je 14. studenog 2015. napravila najveće iznenađenje u povijesti slobodne borbe. Deklasirala je dosadašnju nepobjedivu prvakinju Rondu Rousey i okitila se titulom UFC prvakinje. Nakon njezinog spektakularnog nastupa koji je Joe Rogan nazvao "savršenim" više ništa neće biti isto. Barem što se tiče ženskog MMA-ja...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.