Esport

Tisuće ih gledaju dok igraju videoigre i od toga dobro zarađuju

Foto:123rf

U mainstream medijima sve češće se možemo susresti s pojmom streameri. Relativno novo zanimanje svodi se na igranje videoigara uživo za publiku koja prati preko interneta. Da, i od toga se može živjeti. Popularni Hearthstone igrač i streamer Jeremy "Disguised Toast" Wang nedavno je objavio video u kojem na vlastitom primjeru pojašnjava koliko točno i od čega streameri zarađuju.

>Luka "Perkz" Perković treću godinu zaredom na najvećem League of Legends turniru

>Ronaldo gubi najveće sponzore? Nestao s društvenih mreža FIFA-e 19

Najpopularnija streaming platforma na svijetu je Twitch.tv pa ćemo se kao i Toast uglavnom njome baviti, iako postoje i druge. Uspješni streameri su puno više od ljudi koji sjednu za svoje računalo, upale stream i igru i počnu ih pratiti tisuće ljude. Koliko god nekome nevjerojatno zvučala informacija da se može živjeti od toga da vas drugi gledaju kako igrate videoigre, to nije nimalo jednostavno. Pogotovo u vrijeme kada svatko ima računalo ili konzolu i internet konekciju. Svaki streamer kao da vodi manji biznis, zadužen je ze promociju, privlačenje i zadržavanje publike i produkciju streama, razgovor sa sponzorima i platformama. Svaki od njih vodi svoj šou uz gameplay određene videoigre. Svaki streamer vodi svoj biznis. 

Streameri su zasebna potkultura i ne treba ih miješati s esportom. Esport igrači mogu streamati i veliki dio njih to radi, ali postoje velike razlike. Glavni fokus profesionalnih gamera u esportu je razvijanje vlastitih vještina i osvajanje titula. Streameri s druge strane mogu biti iznimno dobri u igri koju streamaju, ali njima je fokus na zabavljanju publike i stvaranju sadržaja. Možete to gledati i na ovaj način, u svijetu gaminga esport igrači su atlete, a streameri  poznate osobe. 

Nekada su streameri pretežito bili profesionalni gameri renomiranih timova, danas na Twitchu ima svega, a karakter i zabava za gledatelje u najmanju je ruku važna kao i vještina u igri. Disguised Toast je dobar primjer toga. Odličan je Hearthstone igrač, ne u smislu profesionalnih igrača, nego u razumijevanju načina na koji igra funkcionira, a njegov karakter i smisao za humor zabavljaju gledatelje. Toast je odlučio objaviti video na temu koliko i od čega točno zarađuju streameri. Iako su mu brojni kolege rekli kako to nije pametna ideja, on ju je odlučio realizirati, a video na YouTubeu u četiri dana pogledan je više od 420 tisuća puta. Pa krenimo. 

Screenshot: YouTube/Disguised Toast

Donacije

Streamer ima četiri izvora prihoda: donacije, pretplate, reklame i sponzore. Donacije su najjednostavniji. Gledatelji dobrovoljno doniraju novce streameru putem kartica ili servisa poput PayPala. Zauzvrat se na streamu recimo pojavi njihova poruka uz određenu animaciju ili je sam streamer pročita. Neki streameri više potiču donacije različitim aktivnostima, neki manje. Donacija je direktno podržavanje streamera i obično se radi o velikom broju manjih iznosa, iako smo na Twitchu svjedočili i donacijama od nekoliko desetaka tisuća dolara. Toast s prosječnih 10 tisuća istovremenih gledatelja putem donacija zaradi oko dvije i pol tisuće dolara, odnosno oko 16 tisuća kuna. Što je malo s obzirom na publiku. 

Pretplate

Drugi izvor prihoda su pretplate. Gledatelji se mogu pretplatiti na određeni kanal za pet dolara mjesečno. Pretplatnici dobivaju određene benefite, kao što su pristup posebnim emotikonima koje mogu koristiti na Twitch.tv platformi, priliku da zaigraju sa svojim streamerom ili protiv njega ili neku drugu pogodnost, ovisno od streamera do streamera. Od pet dolara za pretplatu Twitch.tv uzima pola. Osim u slučaju top streamera koji s Twitchom imaju poseban dogovor te dobivaju 70 posto od svake pretplate. S četiri tisuće pretplatnika Toast dobiva oko 14 tisuća dolara mjesečno ili oko 90 tisuća kuna. Najpopularniji streamer na svijetu, Tyler "Ninja" Blevins, s preko 120 tisuća pretplatnika samo tim putem uprihodi više od 400 tisuća dolara. 

Screenshot: YouTube/Disguised Toast

Oglasi

Reklama se prikaže svakom gledatelju kada otvori kanal nekog streamera. Oni streameri koji su Twitch partneri mogu samo birati kada i koliko puta će se gledateljima prikazati reklama. Naravno, više reklama znači i više novca. Koliko točno streamer zaradi od reklama ovisi o tome koliko dugo su se reklame prikazivale kojem broju gledatelja. Toast na čijem se kanalu reklama prikaže samo prilikom prvog otvaranja streama mjesečno od toga zaradi četiri tisuće dolara, nešto manje od 26 tisuća kuna. Postoje određeni načini i alati da gledatelji blokiraju reklame, tako da se one nikada ne prikažu svakom gledatelju na streamu.

Sponzori

I posljednji izvor prihoda su sponzorski ugovor. Manji streameri obično promoviraju razne webshopove te zarađuju određeni postotak od svake kupnje s njihovim kodom. Oni popularniji objavljuju sponzorski video, objavu na društvenim mrežama, odlaze na razne događaje ili igraju sponzorsku igru na streamu. U posljednje vrijeme često viđamo upravo ovo zadnje. Prilikom izlaska nove igre izdavač plati popularnim streamerima da igraju nadolazeću igru, čime ona nakratko postane najpopularnija na Twitch.tv platformi. Kada se nova igra pojavi na Twitchu brojni casual gledatelji koje inače ne bi zanimala bace pogled da vide o čemu se radi. Međutim, takav tip oglašavanja mora biti jasno naveden u naslovu streama ili na samom streamu, obično uz #ad ili #sponsored. Streameri igrajući sponzorsku igru po satu zarade od jednog centa do jednog dolara po gledatelju. Dakle, na primjeru Toasta od tisuću do 10 tisuća dolara po satu s 10 tisuća istovremenih gledatelja. Toast tako zaradi otprilike 20 tisuća dolara mjesečno od triju glavnih izvora prihoda, donacija, pretplata i oglasa, a sponzorske ugovore gleda kao na bonus. To je oko 130 tisuća kuna mjesečno bez bonusa.

Screenshot: YouTube

Može se primijetiti da je Toastu siguran izvor prihoda njegova publika, a on im vjerno pruža sadržaj za koji smatra da će im se svidjeti. Odnos između streamera i publike je poprilično izravan, a zajednice okupljene oko streamera su kompleksne i nimalo jednostavne za održavanje. Nekoliko krivih koraka i publika će pronaći nekog drugog da ih zabavlja, dok je s druge strane vrlo teško okupiti respektabilan broj gledatelja kako biste od toga mogli živjeti.

Ako vam ništa od toga nije jasno, ne brinite, niste jedini. Twitch.tv kao platforma okuplja jedinstvenu zajednicu koja je čini posebnom. Jedan je to od razloga zašto je upravo Twitch najpopularnija streaming platforma, a pokušaju Facebooka i YouTubea da se nametnu izgledaju podosta loše. Bezbroj je tu finesa koje se ne stignu odraditi i različitih pristupa streamera. Međutim, streameri su kraljevi sadržaja. Oni uspješni streamaju više od šest sati dnevno po šest dana u tjednu i uz to uređuju vlastite videe, vode društvene stranice, održavaju kanale i pregovaraju sa sponzorima. To je posao u pravom smislu riječi. Kao što je rekao Ninja, što manje streamaš, to si manje bitan. Ako ste pomislili zašto biste uopće gledali nekoga drugoga kako igra videoigre, pitajte se zašto cijeli život gledate druge kako: kuhaju, trče za loptom, pjevaju, žive u izoliranoj kući ili na farmi, mršave, žive na vagi...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.